350 milliárd forinttal támogatja az EU a magyar válságkezelést

gazdaság
2020 április 17., 16:05

350 milliárd forint, azaz körülbelül 1 milliárd euró összegű támogatási programot hagyott jóvá az Európai Bizottság, amelynek célja, hogy a koronavíus-járvánnyal összefüggésben támogassa a magyar gazdaságot - írja pénteken a Portfolio.

A támogatási programot az uniós strukturális alapokból finanszírozzák, abból az ideiglenes keretből, amit válságkezelő tagállami intézkedések támogatására fogadott el a Bizottság még március közepén.

„Az 1 milliárd eurós magyar program közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is annak biztosítására törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe” 

- fogalmazott Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke.

A 350 milliárd forintos támogatási igényt Magyarország kormánya jelentette be a Bizottságnak. Azokhoz a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz, illetve nagyvállalatokhoz irányítaná az EU-s támogatást, amelyek a COVID-19 járvány gazdasági hatásai miatt küszködnek.

A Bizottság most megállapította, hogy a Magyarország által bejelentett program összhangban van az ideiglenes keretben meghatározott feltételekkel. Ezek:

  • A lehívott támogatás összege vállalkozásonként nem haladhatja meg a 800 000 eurót,
  • az elsődleges mezőgazdasági termelés esetében a 100 000 eurót,
  • a halászati és akvakultúra-ágazat esetében a 120 000 eurót,
  • és nem nyújtható támogatás olyan vállalkozásoknak, amelyek már 2019. december 31-én, azaz a járvány kitörése előtt is nehéz helyzetben voltak.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar támogatási intézkedés összhangban van az uniós szabályokkal, szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez.