A kínaiak utólag hozzáadtak 1300-at a halottak számához

külföld
2020 április 17., 09:09

A hivatalos kínai adatok alapján mostanáig 2579 halálos áldozatról lehetett tudni Vuhanban, a koronavírus-járvány eredeti epicentrumában. Csütörtökön ehhez hozzáírtak még 1290-et, ezek ugyanis vagy teljesen kimaradtak a korábbi statisztikákból, vagy késve, hibásan jelentették le őket. Így az összesített kínai halálozási szám 4632-re nőtt, írja a Reuters.

„Az első napokban a limitált kórházi kapacitások és a személyzethiány miatt néhány intézmény nem tudott időben kapcsolatba lépni a helyi betegségkontroll és -megelőző szervekkel. Ez ahhoz vezetett, hogy késve jelentették az azonosított fertőzések egy részét, és nem tudták pontosan számbavenni a betegeket” - közölték a kínai állami tévében.

Ez az utólagos módosítás újabb érv azok számára, akik szerint a hivatalos kínai adatokat érdemes fenntartással kezelni. Korábban az amerikai hírszerzés is arra jutott, hogy Kína a fertőzöttek és az elhunytak számában sem a valóságot közölte.  

Igaz, a hivatalos adatok egyetlen országban sem teljesen pontosak, az érintettek egy része biztosan kimarad a statisztikákból. Ennek azonban nemcsak tudatos titkolózás  lehet az oka - mint az Kínával kapcsolatban fel szokott merülni a nyugati országokban -, hanem az is, hogy akik enyhe tüneteket mutatnak, kisebb eséllyel bukkannak fel az egészségügyi ellátásban. Az elhunytak egy részéről pedig jó eséllyel sosem fog kiderülni, hogy koronavírusban halt-e meg, ez különösen igaz például az idősotthonokban élőkre. 

Mielőtt nyilvánosságra hozták volna a frissített adatokat, Kínában 26 új fertőzöttről számoltak be csütötökön (egy nappal korábban pedig 46-ról). Az összesített kínai fertőzésszám így 82367. A 26 új fertőzöttből 15-en külföldről érkeztek az országba.