Hazug vádnak nevezte Kásler minisztériuma, hogy a kórházak "kirakják az öreg embereket meghalni"

Egészségügy
2020 április 17., 12:54

Közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra, hogy az elmúlt napokban több sajtóorgánum, köztük a 444 is megírta: a koronavírusos betegek számára történő helyfelszabadítás jegyében a kórházak olyan betegeket is hazaküldenek, akiknek orvosi ellátásra, vagy legalábbis szakértő ápolásra lenne szüksége.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan visszautasítja azt, az egyes médiumokban terjedő hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak «kirakják az öreg embereket meghalni»”

 - kommentálta az ügyet Kásler Miklós minisztériuma. Az EMMI szerint a kórházak számára már március közepén egyértelművé tette a miniszter, „hogy a veszélyhelyzet idején is el kell végezni minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne”.

Hozzátették, a minisztérium irányítása alatt működő 62 egészségügyi szakkollégium szakmákra bontva elkészítette, hogy mely szempontok szerint lehet haza bocsátani a kórházak valamennyi osztályáról, így a krónikus és a rehabilitációs osztályokról is a betegeket.

A kezelőorvosoknak kötelező tartani magukat ezekhez az iránymutatásokhoz, amikor egy beteg hazabocsájtásáról döntenek, és csak olyanokat engedhetnek haza, akiknek az ápolása otthon is megoldható a család, vagy az önkormányzat által biztosított házi segítségnyújtás révén.

Azoknak a betegeknek a kórházi ellátását pedig, akiket nem tudnak hazaküldeni, belső átcsoportosítással kell megoldani. Ha ez nem lehetséges, akkor gondoskodni kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el ezeket a betegeket.

Erre elegendő kórházi hely van a jelenlegi rendszerben.

- állítja az EMMI.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos is elismerte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ is tudomást szerzett olyan esetekről, amikor kórházi ellátásra szoruló betegeket küldtek haza úgy, hogy nem volt megoldott az otthoni szakszerű ellátásuk. „Elsősorban rosszindulatú daganatos betegekkel fordult elő ilyen” - mondta a tisztifőorvos.

Azt mondta, azokban az esetekben, amik eléjük kerültek, sikerült megnyugtató megoldást találni a betegek ellátására. Ha bárki ilyen problémát tapasztal, azt arra kérik, jelezze az NNK-nál, vagy forduljon betegjogi képviselőhöz.