Orbán elejtett megjegyzése szerint május 3-ra várják a járvány tetőzését Magyarországon

POLITIKA
2020 április 19., 12:22

Orbán Viktor folytatta kórházlátogatási sorozatát, vasárnap Ajkán járt. Ezúttal két különösen érdekes pillanat is bekerült a videóba. Az egyik, hogy a miniszterelnök mintegy mellékesen, a lélegeztetőgépekről beszélve közölte, hogy két hét múlvára várják a járvány tetőzését:

„Én azt mondom, hogy május 3-ára, mire a szakemberek azt mondták, hogy a csúcs felfut, addigra szerintem az 5 ezres lélegeztető készülék szám meglesz.”

Korábban több kormányzati becslés elhangzott, Gulyás Gergely például március végén azt mondta, június-júliusra várható a járvány tetőzése, „de ez nem számonkérhető ígéret, hanem a tudomány pillanatnyi állásának megfelelő prognózis”.

link Forrás

A lélegeztető gépekről azt is elmondta még a miniszterelnök, hogy az 5 ezres szám „nagyjából biztonságos”, de ez „föl fog menni 8 ezerre, akkor már akármi történhet, az háború idején is elég.” Orbán szerint ha eljutunk ide, akkor már „mindenki nyugodtan aludhat, mert nem lesz olyan ember, aki ezt a vírust elkapta, fullad, és nem tudjuk a kórházban gépre tenni. Mindenkinek lesz helye.”

A másik erős pillanat, amikor Orbán arról kérdezi az igazgatót, hogy nem túl magasak-e a számok, mármint az átalakításra kijelölt helyeké, mire a kórház vezetője megnyugtatja, hogy nem, meg tudják csinálni.

Az MTI-t Havasi Bertalan tájékoztatta az „előzetes bejelentés nélküli ellenőrzésről”, amely során a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ún. járványkórházban a miniszterelnök végigjárta az intézmény teljes betegútját, a belépő zsilipeléstől az intenzív részlegig. A kórházban „békeidőben” 6 intenzív ágy működik, de az elmúlt hetekben az intézmény vezetése sikeresen kiépítette a kapacitásokat akár 86 intenzív ellátást igénylő beteg egyidejű elhelyezésére, amit számára a veszélyhelyzeti tervben előírtak. 

Az orvosok pihenősátra, jobbról az orvosok speciális védőruhába történő átöltözésére szolgáló, vasárnap felállított katonai sátor a farkasgyepűi Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet udvarán
photo_camera Az orvosok pihenősátra, jobbról az orvosok speciális védőruhába történő átöltözésére szolgáló, vasárnap felállított katonai sátor a farkasgyepűi Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet udvarán Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Orbán Viktor ezúttal sem mulasztotta el az ellenzéket ütni, amikor felhívta a figyelmet: „figyelmeztető jel, hogy az összes Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg egyhetede a Fővárosi Önkormányzat idősotthonából került elő. Emlékeztetett: szerte az országban 1100 idősotthon van, és arra is készülni kell, ha a betegség mindenhol felüti a fejét.”

A kórházi ágyak felszabadítása ma még csak egy főpróba, a legrosszabb lehetőség főpróbája - mondta a bejáráson a miniszterelnök. 

Ez egyfajta válasz az elmúlt napok egyik legfontosabb kérdésére, amelyre a kormányzat nem ad részletes magyarázatot, hogy tudniillik miért van szükség ennyire sok kórházi ágy kiürítésére, ami miatt fokozatosan kiszorulnak az egészségügyi ellátásból a nem koronavírusos betegek.

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója két napja arról írt a 24.hu-n, hogy a 8 ezer intenzív ágyra akkor lenne szükség, „ha Magyarországon egy időben az aktív esetek száma 160 000 lenne, azaz 16 000 egyidejű aktív eset egymillió lakosonként. Ekkora aktív betegszám egyetlen egy európai országban sem fordult elő eddig.” És hogy mikor lenne szükség 36 000 kórházi ágyra? Lantos szerint „soha. Még abban az esetben is csak 20 ezer ágyra lenne szükség, ha az olasz járványhelyzet megismétlődne Magyarországon, és egy időben százezer aktív beteg lenne.”