Két vírussal küzdünk, az egyik Orbán Viktor politikája - írja 73 európai közszereplő a kontinens 19 lapjában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hétfőn Európa 19 újságjában egyszerre jelent meg egy levél, amit 73 közismert személyiség írt alá, és ami arra figyelmezteti az EU polgárait, hogy vegyék személyes fenyegetésnek azt, amit a magyar kormány művel.

A levél aláírói szerint a magyarországi felhatalmazási törvény alapjaiban veszélyezteti az európai demokráciát, és sürgősen fel kellene lépni ellene. A szerzők szerint a koronavírus és a magyar kormány egyaránt veszélyes, és egyszerre kell küzdeni mindkettővel. Szankciókra buzdítják az Európai Bizottságot, és arra kérik az európai sajtót, hogy kövessék folyamatosan a magyarországi fejleményeket: 

"Eljött az ideje a széles körű mozgósításnak és kollektív cselekvésnek. Felhívjuk a tagországok médiáját, hogy szenteljen híreket a magyar helyzet bemutatásának, akár napi rendszerességgel. Kérjük őket, tegyék lehetővé a magyar és más európai állampolgárok számára az ingyenes hozzáférést tartalmaikhoz a plurális és független tájékoztatás érdekében. Felhívjuk az Európai Bizottságot, amely a szerződések őre, hogy sürgősen reagáljon és alkalmazzon szankciókat, arányban az európai szabályok és normák elfogadhatatlan megsértésével. Az Európai Parlament és a Tanács késedelem nélkül fogadja el ezeket a szankciókat." 

A levél magyar változata a Népszavában jelent meg, és egyik kezdeményezője Andor László, volt EU-biztos (2009-2014).

Az aláírók között van több volt miniszterelnök is, például Carl Bildt (svéd), Guy Verhofstadt (belga),  Jyrki Katainen (finn), Jean-Claude Juncker (luxemburgi, később az Európai Bizottság elnöke is volt), Petre Roman (román), Taavi Roivas (észt), Vladimir Spidla (cseh), illetve  Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő. Számos filozófus, újságíró, volt EU-biztos is aláírta még. A teljes lista itt olvasható.  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!