Két vírussal küzdünk, az egyik Orbán Viktor politikája - írja 73 európai közszereplő a kontinens 19 lapjában

Hétfőn Európa 19 újságjában egyszerre jelent meg egy levél, amit 73 közismert személyiség írt alá, és ami arra figyelmezteti az EU polgárait, hogy vegyék személyes fenyegetésnek azt, amit a magyar kormány művel.

A levél aláírói szerint a magyarországi felhatalmazási törvény alapjaiban veszélyezteti az európai demokráciát, és sürgősen fel kellene lépni ellene. A szerzők szerint a koronavírus és a magyar kormány egyaránt veszélyes, és egyszerre kell küzdeni mindkettővel. Szankciókra buzdítják az Európai Bizottságot, és arra kérik az európai sajtót, hogy kövessék folyamatosan a magyarországi fejleményeket: 

"Eljött az ideje a széles körű mozgósításnak és kollektív cselekvésnek. Felhívjuk a tagországok médiáját, hogy szenteljen híreket a magyar helyzet bemutatásának, akár napi rendszerességgel. Kérjük őket, tegyék lehetővé a magyar és más európai állampolgárok számára az ingyenes hozzáférést tartalmaikhoz a plurális és független tájékoztatás érdekében. Felhívjuk az Európai Bizottságot, amely a szerződések őre, hogy sürgősen reagáljon és alkalmazzon szankciókat, arányban az európai szabályok és normák elfogadhatatlan megsértésével. Az Európai Parlament és a Tanács késedelem nélkül fogadja el ezeket a szankciókat." 

A levél magyar változata a Népszavában jelent meg, és egyik kezdeményezője Andor László, volt EU-biztos (2009-2014).

Az aláírók között van több volt miniszterelnök is, például Carl Bildt (svéd), Guy Verhofstadt (belga),  Jyrki Katainen (finn), Jean-Claude Juncker (luxemburgi, később az Európai Bizottság elnöke is volt), Petre Roman (román), Taavi Roivas (észt), Vladimir Spidla (cseh), illetve  Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő. Számos filozófus, újságíró, volt EU-biztos is aláírta még. A teljes lista itt olvasható.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.