Két vírussal küzdünk, az egyik Orbán Viktor politikája - írja 73 európai közszereplő a kontinens 19 lapjában

POLITIKA
2020 április 20., 17:46

Hétfőn Európa 19 újságjában egyszerre jelent meg egy levél, amit 73 közismert személyiség írt alá, és ami arra figyelmezteti az EU polgárait, hogy vegyék személyes fenyegetésnek azt, amit a magyar kormány művel.

A levél aláírói szerint a magyarországi felhatalmazási törvény alapjaiban veszélyezteti az európai demokráciát, és sürgősen fel kellene lépni ellene. A szerzők szerint a koronavírus és a magyar kormány egyaránt veszélyes, és egyszerre kell küzdeni mindkettővel. Szankciókra buzdítják az Európai Bizottságot, és arra kérik az európai sajtót, hogy kövessék folyamatosan a magyarországi fejleményeket: 

"Eljött az ideje a széles körű mozgósításnak és kollektív cselekvésnek. Felhívjuk a tagországok médiáját, hogy szenteljen híreket a magyar helyzet bemutatásának, akár napi rendszerességgel. Kérjük őket, tegyék lehetővé a magyar és más európai állampolgárok számára az ingyenes hozzáférést tartalmaikhoz a plurális és független tájékoztatás érdekében. Felhívjuk az Európai Bizottságot, amely a szerződések őre, hogy sürgősen reagáljon és alkalmazzon szankciókat, arányban az európai szabályok és normák elfogadhatatlan megsértésével. Az Európai Parlament és a Tanács késedelem nélkül fogadja el ezeket a szankciókat." 

A levél magyar változata a Népszavában jelent meg, és egyik kezdeményezője Andor László, volt EU-biztos (2009-2014).

Az aláírók között van több volt miniszterelnök is, például Carl Bildt (svéd), Guy Verhofstadt (belga),  Jyrki Katainen (finn), Jean-Claude Juncker (luxemburgi, később az Európai Bizottság elnöke is volt), Petre Roman (román), Taavi Roivas (észt), Vladimir Spidla (cseh), illetve  Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő. Számos filozófus, újságíró, volt EU-biztos is aláírta még. A teljes lista itt olvasható.