Tizenkilenc idősotthonban jelent meg a koronavírus

járvány
2020 április 20., 09:40

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, hogy hétvégén többen szegték meg a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályokat, mint hétköznap. Összesen majdnem négyezer szabálysértés történt, de Budapesten egyszer sem kellett intézkedni, ott jobban betartották az emberek a szabályokat, mint máshol. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a hétfői járványügyi adatokról beszélt, majd megismételte azt, amit vasárnap Orbán Viktor ejtett el először nyilvánosan, hogy május 3-ra várják a járvány tetőpontját. Müller szerint ekkorra talán elérünk oda, hogy már nem növekszik majd tovább a fertőzöttek száma, hanem egy ideig ugyanazon a szinten marad. 

photo_camera Fotó: M1/Youtube

Müller azt mondta, a május 3-a egy „régebben ismert időpont”. Elmondása szerint ez alapján készítik fel az egészségügyet is, és azért kell már most felszabadítani rengeteg ágyat, mert ezeket fel is kell szerelni, „oda kell vinni az orvosi gázokat biztosító csöveket” ahhoz, hogy biztosítani tudják a lélegeztetőgépes ellátást. 

Ahogy általában, külön kitért a Pesti úti idősotthon számaira. Itt eddig 223 lakó és 19 dolgozó bizonyult fertőzöttnek, és 23-an haltak meg. Keddre várják a második teszt eredményeit. Elmondása szerint megérkezett a kormányhivatali ellenőrzés dokumentációja is ami kimutatta, hogy „legalább egy hétig fizikailag nem volt az intézményben orvos”. (Az intézménnyel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.)

Országszerte összesen 19 idősotthonban bukkant fel a vírus, mondta Müller.Ezek közül nyolc Budapesten van, a többi a következő településeken: Tököl, Sződliget, Borsodnádasd, Nagymágocs, Mezőszilas, Győr, Töltéstava, Csákánydoroszló, Bodajk, Dabas, Seregélyes.

Végül az RTL kérdésére elmondta, hogy a mentők 55 autóval végeznek mintavételeket akár a háziorvosok, akár idősotthonok kérésére. Ezeket nem a mentésből vonták ki.