Paulo Coelho nem hisz a nyomtatott szó jövőjében

irodalom
2020 április 22., 16:20

Nem hisz a nyomtatott szó jövőjében Paulo Coelho, a világhírű brazil író szerint a könyv a legjobb úton van afelé, hogy múzeumba kerüljön. Az alkimista 72 éves szerzője egy Rio de Janeiróban helyi idő szerint kedd este közzétett interjúban beszélt erről, amit a Folha de S. Paulo című lapnak adott.

photo_camera Fotó: Pierre Verdy/AFP

A riói születésű, sikeres regényíró most azzal van elfoglalva, hogy új, 5 emeletes épületbe költöztesse az alapítványát Genfben, ahol a feleségével, Christina Oiticica művésszel él. Az ingatlanban Coelho dokumentumainak és személyes tárgyainak ezreit, feleségének műveit helyezik el, mert az író lakóházában már nincs több hely az archívumnak.

„A 200 m2-es teremben láttam először együtt valamennyi lefordított művemet, a könyvek sokkal több helyet foglaltak el, mint gondoltam volna” – mondta az író, aki a svájci kiadója, a zürichi Diogenes adatai szerint 81 nyelven 215 millió könyvet adott el a 3 évvel ezelőtti, 70. születésnapjáig.

A svájci alapítvány emlékeztetni fog a bestsellerszerző életének nehéz szakaszára is: Coelho, akit a brazil katonai rezsimek idején megkínoztak, mert dalszövegekkel tiltakozott az elnyomás ellen, azt tervezi, hogy a régen bankként működő épület trezorjában kiállítást rendeznek be a diktatúra témájában. (MTI)