Oroszország nukleáris fűtőanyagot szállított Iránnak

külföld
2020 április 29., 18:28

Oroszország újabb nukleáris fűtőanyag-szállítmányt küldött az első iráni atomerőműnek, annak ellenére, hogy az iráni nukleáris program miatt Teherán és Washington között kiéleződött konfliktusnak.

A teheráni orosz nagykövetség szerdai tájékoztatása szerint a Busehr kikötővárosában lévő létesítménynek szánt szállítmányra szükség van az atomreaktor további működéséhez. „Oroszország nagy jelentőséget tulajdonít az atomenergetikai együttműködésnek Iránnal” - közölte az orosz diplomáciai képviselet, amely nem tért ki a leszállított fűtőanyag mennyiségére.

Atomerőmű Bushehrben
photo_camera Atomerőmű Bushehrben Fotó: AFP

A nemzetközi közösség aggodalommal tekint az iráni nukleáris programra. A 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, amely az iráni atomprogramot volt hivatott féken tartani, illetve atomfegyver kifejlesztését megakadályozni a Teheránra kiszabott szankciók feloldásáért cserébe, Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan felmondta, és a felfüggesztett büntetőintézkedéseket is újra életbe léptette. Ezután Irán is fokozatosan felhagyott a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésével. 

Azóta Washington újabb szankciókat léptetett életbe Teherán ellen, amelyekkel gazdasági válságot idézett elő az olajban gazdag közép-keleti országban. Ugyanakkor az EU és Oroszország ismételten párbeszédet szorgalmazott Washington és Teherán között.

A Perzsa-öböl mentén található atomerőmű békés célokra, áramfejlesztésre épült. Jelenleg egy második reaktor is épül a létesítményben, egy harmadik megépítéséről pedig tárgyalások folynak. Moszkva mindig is támogatta, hogy Irán békés célokra atomenergiát használjon fel, de óva intette attól, hogy nukleáris fegyvert fejlesszen ki.  (MTI/dpa) 

Kiemelt videóink