Koronavírus-számok Magyarországon 05.05.
Elhunytak + 128 Σ 28 173
Kórházban - 365 Σ 4 374
Fertőzöttek + 1 130 Σ 785 967
Tesztek + 16 516 Σ 5 454 661
Egyszer oltottak + 24 202 Σ 4 123 697

Akár napokon belül dönthet az EU egy koronavírus elleni gyógyszer engedélyezéséről

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására - közölte vasárnap a svéd gyógyszerügynökség. A hatóság járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist szerint 

a remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát a kifejezetten súlyos állapotú betegeknél. A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a remdesivirt várhatóan jóváhagyják.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. 

Fotó: Eric Risberg/AP

A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve - írja az MTI. A WHO honlapjára nemrég - állítólag véletlenül - felkerült egy nem hivatalos kínai kutatás a remdesivirről, ami viszont azt állapította meg, hogy a gyógyszer nem alkalmas a betegség kezelésére; sőt egyes esetekben le kellett állítani a tesztelést, olyan mellékhatásokat okozott a tesztalanyoknál. (A tesztelés nehézségeiről és problémáiról március végén írtunk részletesen.) A Gilead Sciences egyébként elvileg lemondott arról a besorolásról, így az ezzel járó üzleti haszonról is, amely alapján hét évig kizárólagos jogai lettek volna a gyógyszer előállítására.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a remdesivir kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.