Hétfőn bedobta a KDNP, kedden már szavaz is a parlament az Isztambuli Egyezmény elutasításáról

POLITIKA
2020 május 05., 04:32

Egy nappal azután, hogy a KDNP az Országgyűlés elé terjesztett egy politikai nyilatkozatot arról, hogy, Magyarország nem kér az Isztambuli Egyezményből, már meg is szavazza ezt a Ház.

A családon belüli (és elsősorban a nők elleni) erőszak minden formájának felszámolását célzó Isztambuli Egyezményét ugyan még 2014-ben aláírta Magyarország, de azóta sem ratifikálták. Eleinte a Jobbik tiltakozott ellene, mostanra viszont már a kormánypártok mondják azt, hogy „az egyezmény ellentétes a kormány migrációs politikájával”. Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint az egyezmény „a liberálisok és genderisták trójai falova”.

Hollik szerint az egyezmény (aminek genderelvű szemlélete van) rá akarja erőltetni az aláíró országokra a menedékjog biztosítását nemi alapon. A szintén KDNP-s Nacsa Lőrinc hétfőn a parlamenti vitában azt mondta, az egyezmény elfogadása még visszalépést is jelentene, mert a kormány már szigorúbb szabályokat hozott, aminek köszönhetően „az európai átlag alatt van a kapcsolati erőszak”.

Szél Bernadett arról beszélt a parlamentben az MTI tudósítása szerint, hogy „bántalmazott nőket és gyermekeket használnak fel a pitiáner politikai játékaikhoz kormányoldalon, hiszen eddig is tudott volt, hogy nem akarják az egyezményt ratifikálni”. A jobbikos Varga-Damm Andrea szerint pedig a Fidesz a KDNP-t tolta maga előtt „a kapcsolati erőszak áldozatait semmibe vevő” dokumentum beterjesztőjeként. A nyilatkozatról kedden szavaz a parlament.