WHO: Megalapozatlan az amerikai állítás, hogy a vírus laboratóriumból származik

külföld
2020 május 05., 07:08

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem megalapozottak a koronavírus laboratóriumi eredetéről szóló washingtoni állítások. Továbbra is úgy gondolják, hogy a vírus a természetből származik - közölte a szervezet az MTI tudósítása szerint.

Michael Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, az Egyesült Államok egyelőre semmiféle bizonyítékkal nem szolgált az állításokra, amelyeket így csupán feltételezéseknek lehet tekinteni. „Ha valóban léteznek ilyen bizonyítékok, az amerikai kormányon múlik, nyilvánosságra hozza-e őket” - mondta.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa megerősítette, hogy a szervezet szerint a vírus vélhetően denevérről terjedt át más állatokra, amelyeket a járvány kiindulópántjának tartott, közép-kínai Vuhan városának piacán árultak. Hozzátette, jelenleg azt kutatják, a denevér és az ember közt volt-e a vírusnak köztes gazdája (talán a tobzoska?).

Donald Trump amerikai elnök múlt héten azt mondta, „látott bizonyítékot” a kapcsolatra a koronavírus és Vuhan laboratóriuma között. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig arról beszélt, „több jelentős bizonyíték” van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína „köztudomásúan nem tartja be az előírásokat laboratóriumaiban”. 

A Global Times című kínai állami lap hétfői vezércikke visszautasította az amerikai állításokat. A tudományos szaklapokban megjelent, ellenőrzött kutatási eredmények eddig mind arra jutottak, hogy a vírus természetes, állati eredetű, és nem laboratóriumban állították elő. (MTI)