WHO: Megalapozatlan az amerikai állítás, hogy a vírus laboratóriumból származik

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem megalapozottak a koronavírus laboratóriumi eredetéről szóló washingtoni állítások. Továbbra is úgy gondolják, hogy a vírus a természetből származik - közölte a szervezet az MTI tudósítása szerint.

Michael Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, az Egyesült Államok egyelőre semmiféle bizonyítékkal nem szolgált az állításokra, amelyeket így csupán feltételezéseknek lehet tekinteni. „Ha valóban léteznek ilyen bizonyítékok, az amerikai kormányon múlik, nyilvánosságra hozza-e őket” - mondta.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa megerősítette, hogy a szervezet szerint a vírus vélhetően denevérről terjedt át más állatokra, amelyeket a járvány kiindulópántjának tartott, közép-kínai Vuhan városának piacán árultak. Hozzátette, jelenleg azt kutatják, a denevér és az ember közt volt-e a vírusnak köztes gazdája (talán a tobzoska?).

Donald Trump amerikai elnök múlt héten azt mondta, „látott bizonyítékot” a kapcsolatra a koronavírus és Vuhan laboratóriuma között. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig arról beszélt, „több jelentős bizonyíték” van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína „köztudomásúan nem tartja be az előírásokat laboratóriumaiban”. 

A Global Times című kínai állami lap hétfői vezércikke visszautasította az amerikai állításokat. A tudományos szaklapokban megjelent, ellenőrzött kutatási eredmények eddig mind arra jutottak, hogy a vírus természetes, állati eredetű, és nem laboratóriumban állították elő. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó