Hiába javasolták a kormánynak a tesztek számának növelését, a radikális emelés helyett durván csökkent a vizsgálatok száma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Azon már felesleges vitatkozni, hogy a járvány első szakaszában miért végeztek nagyon kevés tesztet Magyarországon. Az azonban nem látszik egyelőre, hogy most miért csökkent tovább a vizsgáltok száma. 

Az eleget tesztel-e Magyarország vitában még a kormánynak tanácsot adó szakértő is azt mondta a kormány által szervezett április konferencián, hogy változtatni kell. Ahogy Oroszi Beatrix fogalmazott, az április 20-áig 1000 lakosra jutó 3,3 letesztelt ember „nem sok, ezzel egyáltalán nem vagyunk a világ élvonalában. A járvány első fázisában nem a tesztelés volt a fő stratégia a járvány megfékezésére, de a továbblépéshez bővíteni kell a vizsgálatok számát. 

Erre azért lenne szükség, hogy a korlátozó intézkedések lazítása mellett az új fertőzötteket a lehető leggyorsabban találják meg és legszigorúbban különítsék el két hétre. A tesztek számának a növelését azzal indokolta, hogy át kell állni a „Tesztelünk, hogy a helyzetet utólag igazoljuk” stratégia helyett a „tesztelünk, hogy a helyzet elébe menjünk” stratégiára. 

Ehhez képest április 16-a óta nem végeztek olyan kevés tesztet Magyarországon, 1186-ot, mint amiről ma beszámolt az operatív törzs. 

Áprilisban arról kaptunk tájékoztatást, hogy naponta PCR-teszt 6000 teszt elvégzésére lenne képes a magyar laboratóriumi rendszer. Ennek a negyedét sem használták ki most. 

Ráadásul egy ideje már tudni lehet, hogy az operatív törzs által jelzett szám nem a letesztelt emberek száma, hanem az elvégzett vizsgálatoké. Egy emberen ugyanis több tesztet végeznek. (Az április 20-án jelzett 52409 tesztet valójában 32503 főn végezték el. Ami azt jelenti, hogy a feltüntetett tesztszám 60 százaléka az, ami a letesztelt emberek száma lehet.) 

Gulyás Gergely miniszternek a múlt heti kormányinfón elmondott szavaiból is arra lehetett következtetni, hogy a tesztek száma emelkedni fog. Legalábbis azt közölte, hogy a kormány döntése alapján ezentúl a kórházakba kerülő embereket és az idősotthonok dolgozóit is kötelezően tesztelni kell. Közben az Emmi egy zavaros rendeletben megköveteli a negatív teszteredményeket a szakrendelőkbe érkezőktől. De PCR-tesztet elvégeztetni most tünetmentesen szinte lehetetlen az állami egészségügyben.  

Összehasonlításul. Nálunk eddig összesen 86 743 tesztet végeztek. A jóval kisebb, 5,5 milliós Szlovákiában már 100 ezer fölött jár ez az mutató, Csehországban 269 ezer tesztet végeztek el (május 4-én, amikor nálunk 1948-at, ott 7500-at). Ausztriában 256 ezer tesztet végeztek. Az alig kétmilliós Szlovéniában 57 474 koronavírustesztet végeztek el hétfőig. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó