Negyvenhat kórházi dolgozó kapta el a koronavírust Tatabányán

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Napi adatok szerint kilencvenhét munkatársunk esett ki a munkából, teszteredményünkre még várunk. Negyvenhat igazolt fertőzött kollégánk van, közülük egy kap kórházi kezelést, lélegeztetőgépen kórházi dolgozó nincs” - írja közleményében a tatabányai Szent Borbála Kórház, ahol áprilisban egy 41 éves beteghordó belehalt a fertőzésbe, majd az országos tisztifőorvos zárlatot rendelt el a vírus terjedése miatt. (Az elhunyt felesége az operatív törzsnek ellentmondva azt állította, a férfinek nem voltak alapbetegségei.) 

„Amint létszámhelyzetünk engedi az Országos Tisztifőorvos Asszonytól megkérjük az újranyitást. Vélhetően indulhatunk amint megfelelő számú munkatársakkal rendelkezünk, azaz gyógyulásuk, vagy megfigyelésük után visszatérhetnek dolgozni”- írják. A kórház közleménye szerint április 30-án kezdték meg a munkatársak szűrését. „A sürgősségi, az intenzív osztály, sebészetek és műtő után tervszerűen naponta 300 főt szűrünk. Így mintegy öt nap alatt tudunk mindenkit tesztelni. A vizsgálatokat hétnaponta ismételjük, a holnapi naptól az első mintavételben résztvevők tesztelése folytatódik. A mintavétel során kollégáink megfelelő védőfelszerelést viselnek.”

A Szent Borbála KórházFotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Egyúttal a betegeket is szűrik, és hazabocsátásuk után szakaszosan fertőtlenítik a kiürült osztályokat. „A fertőtlenítéshez kaptunk új adományokat is: négy levegőfertőtlenítőt és három darab ózongenerátort. Mindezekkel, és egy pályázaton elnyert UV-C sugárzással működő nagyteljesítményű robot segítségével haladunk kórteremről kórteremre és osztályról osztályra.”

„A járvány terjedésének megfékezése, a betegek és a munkatársak védelme érdekében egy hónapja vezettük be, hogy az intézmény területére érkezőket ellenőrizzük. Testhőmérsékletet mérünk, valamint kérdéseket teszünk fel annak érdekében, hogy kiszűrjük az esetleges koronavírus gyanús eseteket.”

Szerdán azt a PCR-gépet is beüzemelték, amire április elején 18 millió forintot adtak össze cégek és magánemberek, hogy könnyebben és gyorsabban végezhessék a fertőzést legpontosabban kimutató teszteket. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó