Kim Dzsongun levelet írt Putyinnak

Levélben köszöntötte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a II. világháború európai lezárásának 75. évfordulóján Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, aki egyben sikert kívánt Oroszországnak a koronavírus elleni küzdelemhez - írja az MTI.

Erről a KCNA phenjani állami hírügynökség számolt be szombaton.

Az üzenetben Kim őszintén kívánta, Oroszország diadalmaskodjon egy erős állam megteremtésében azzal is, hogy megőrzi a háborús győzelem ünneplésének hagyományát, továbbá hogy megakadályozza a koronavírus terjedését.

Egy nappal korábban az észak-koreai vezető személyes üzenetben gratulált Hszi Csin-ping kínai államfőnek abból az alkalomból, hogy országa vezetésével sikereket ért el a páratlan mértékű járvány elleni küzdelemben.

Egyes szakértők úgy vélik, Észak-Korea azért fokozta diplomáciai tevékenységét, különösen Kína irányába, mert gazdasági segélyre van szüksége egy olyan időszakban, amikor a világban a Covid-19 járvány miatt lezárultak a határok.

Korábban olyan értesülések jelentek meg, melyek szerint Kim Dzsongun beteg, „vegetatív állapotban van” vagy egyenesen meghalt, de ezeket az észak-koreai állami média azóta is hevesen tagadja. Április végén a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó is arról nyilatkozott, hogy ezeknek a pletykáknak nincs érdemi alapjuk.