Több mint kétszáz tüntetőt csuktak le Hongkongban, 12 éves a legfiatalabb

külföld
2020 május 11., 16:16

Vasárnap este több százan tüntettek békésen Hongkong több pontján is, demokráciát és a pekingi kormány beavatkozásainak leállítását követelve. A hivatalosan Kínához tartozó, de elvben komoly autonómiát élvező városállamban tavaly nyáron kezdődtek komoly zavargások, amelyek a járvány kitörésével értek csak véget az idén. Most, hogy a korlátozásokat enyhítették, újra előfordulnak tüntetések, de a rendőrség minden korábbinál hamarabb kezdett el oszlatni ezúttal.

A beszámolók szerint civil ruhás rendőrök már a tüntetések megkezdése előtt megszállták a helyszíneket, bevásárlóközpontok bejáratait. Az érkezők közül sokakat megmotoztak és igazoltattak, a hongkongi ellenzék szerint így akarták elijeszteni az embereket. 

Több százan mégis leültek néhány nagyobb bevásárlóközpont elé, és énekelve fejezték ki nemtetszésüket a hongkongi autonómia pekingi korlátozásával szemben. A rendőrség azonban hamar oszlatni kezdett. A békésen ülő embereket könnygázzal fújták le, és több mint 230 embert letartóztattak, a legfiatalabb közülük csak 12 éves.

Rendőrségi támadás a tüntetők ellen.
photo_camera Rendőrségi támadás a tüntetők ellen. Fotó: Yat Kai Yeung/NurPhoto via AFP

Hongkongi újságíró szervezetek közleményben tiltakoztak, hogy több tudósítót is rendőri támadás ért az éjszaka. A kínai hatóságok attól tartanak, hogy nyáron újabb lendületet vesznek a tüntetések, és ezért most a kisebb ellenzéki szerveződéseket is aránytalan erővel oszlatják fel. (South China Morning Post)