Elárulta a szombathelyi kórház, hány beteget küldtek haza az ágyfelszabadítások miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közérdekű adatigényléssel fordult a szombathelyi Markusovszky kórházhoz Czeglédy Csaba független önkormányzati képviselő, hogy megtudja, pontosan hány kórházi ágyat szabadított fel a vezetés a koronavírusos betegek fogadására, és ezekről az ágyakról összesen hány beteget kellett hazaküldeniük.

A közérdekű adatigénylések magyarországi világában ritka fejlemény következik:

Czeglédy bámulatos gyorsasággal, mindössze 9 nap alatt érdemi választ is kapott a kórháztól,

pedig azóta már maximum 2x15 munkanap helyett 2x45 nap állna erre az intézmény rendelkezésére.

Czeglédy így megtudhatta, hogy a Markusovszky kórházban működő 1673 kórházi ágyból 869 ágy nem volt foglalt közvetlenül az EMMI helyfelszabadításra vonatkozó utasítása előtt. És mivel a minisztérium összesen 1004 ágy - az összes kapacitás 60 százaléka - felszabadítását kérte, összesen 135 ágyat kellett ténylegesen kiüríteni.

Az ezeken fekvő betegek közül 58 beteget kellett hazaküldeni, vagy más intézménybe áthelyezni

- áll a kórház válaszában. Hozzátették: a kórházi ágyak száma jelenleg is változatlan a kórházban.

Arról azonban már nem szóltak Czeglédy kérdései, így a kórház válaszai sem, hogy Kásler miniszter utasítása előtt küldtek-e haza nem koronavírusos betegeket a járványhelyzetre való felkészülés jegyében, ahogy arról krónikus beteg hozzátartozóik esetében több olvasónk is beszámolt korábban. (Mérce)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó