Vatikáni vizsgálatot kezdeményezett a gyermekzaklatási ügyek miatt a lengyel egyház feje

külföld
2020 május 17., 07:09

"Bújócska" címen mutattak be szombaton dokumentumfilmet Lengyelországban egy testvérpárról, akik megpróbálnak szembesíteni egy őket gyerekkorukban zaklató katolikus papot a bűneivel. A filmet szombati bemutatása óta már 1,9 millióan látták, a film amúgy már a második Marek és Tomasz Sekielski történetéről.

Wojciech Polak érsek még a lengyel püspöki konferencia főtitkáraként 2013-ban.
photo_camera Wojciech Polak érsek még a lengyel püspöki konferencia főtitkáraként 2013-ban. Fotó: MIKOLAJ TORUNSKI/AFP

A film bemutatása után a lengyel katolikus egyház feje, Wojciech Polak érsek a Vatikánhoz fordult annak érdekében, hogy vizsgálják ki az ügyet, illetve azt, hogy hogyan tussolták el a molesztálási ügyet.

A "Bújócska" egyik fő állítása, hogy a molesztálási ügy eltussolásában egyházi vezetők is érintettek. "A film bemutatta, hogy az egyházban nem tartották tiszteletben a gyermekvédelem szabályait" - közölte Polak érsek videóüzenetében. "Kérem a papokat, apácákat, szülőket és nevelőket, hogy ne az egyház védelmének hamis logikája vezesse őket, amivel gyakorlatilag a zaklatókat védik. Nem engedhetjük meg ezeknek a bűnöknek az elleplezését" - mondta.

A Sekielski testvérek történetét feldolgozó első filmet, a 2019 májusában bemutatott "El ne áruld senkinek" címűt ezidáig már több mint 23 millióan látták a Youtube-on. (Via BBC)