500 milliárd eurós csomagot javasol Merkel és Macron

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök hétfő délután közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogyan képzelik a járvány nyomán keletkező gazdasági válság kezelését EU-s szinten:

azt javasolták, hogy az Európai Bizottság vegyen fel 500 milliárd euró hitelt, és a pénzt 2021-től néhány éven belül ossza ki a tagállamok kormányainak.

A javaslat összhangban van az Európai Tanács által korábban meghatározott válságkezelési tervvel, és egy fontos kompromisszumnak tűnik a közös kötvények kiadását követelő államok (köztük volt Franciaország) és a közös adósságot elvetők (köztük volt Németország) között.

A megoldás ugyan közös adósságba verné a tagállamokat, hiszen az Európai Bizottságot ők tartják el, így az általa felvett hitelért is közösen kell garanciát vállalniuk, de formailag az egész tranzakció az EU rendes költségvetésének a része lenne, és az Európai Bizottságnak kulcsszerepe maradna a pénz elosztásában is. 

Elképesztően sok pénzről, 180 ezer milliárd forintról van szó. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó