500 milliárd eurós csomagot javasol Merkel és Macron

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök hétfő délután közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogyan képzelik a járvány nyomán keletkező gazdasági válság kezelését EU-s szinten:

azt javasolták, hogy az Európai Bizottság vegyen fel 500 milliárd euró hitelt, és a pénzt 2021-től néhány éven belül ossza ki a tagállamok kormányainak.

A javaslat összhangban van az Európai Tanács által korábban meghatározott válságkezelési tervvel, és egy fontos kompromisszumnak tűnik a közös kötvények kiadását követelő államok (köztük volt Franciaország) és a közös adósságot elvetők (köztük volt Németország) között.

A megoldás ugyan közös adósságba verné a tagállamokat, hiszen az Európai Bizottságot ők tartják el, így az általa felvett hitelért is közösen kell garanciát vállalniuk, de formailag az egész tranzakció az EU rendes költségvetésének a része lenne, és az Európai Bizottságnak kulcsszerepe maradna a pénz elosztásában is. 

Elképesztően sok pénzről, 180 ezer milliárd forintról van szó. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó