"Az EU-s jog tartja vissza Európát, hogy ne jöjjenek vissza az 1930-as és 40-es évek" - állítja az EU Bíróságának az elnöke

eu
2020 május 18., 16:57

Érdekes interjút adott az Európai Unió Bíróságának az elnöke az NRC Handelsblad című holland lapnak, elsősorban arról, hogy a német alkotmánybíróság a maga részéről érvénytelenítette egy 2018-as ítéletüket. Koen Lenaerts részletesen és példák sorával magyarázza el, hogy miért elkerülhetetlen, hogy legyen egy olyan bíróság, amit már senki sem bírálhat felül, mert különben összeomlik az EU. 

Azzal érvel többek között, hogy amikor két cég szerződést köt egymással, akkor abban megjelölik, hogy melyik bíróságot ismerik el, ha valamiért perre mennének egymással. Szerinte az EU tagállamai az EU alapszerződésében az EU Bíróságát jelölték ki, és innentől kezdve a luxemburgi bírákhoz tartozó ítéleteket nem bírálhatják felül a nemzeti bíróságokon, különben egyetlen szerződést sem lehetne komolyan venni.

photo_camera Fotó: THIERRY ROGE/Belga via AFP


A beszélgetés végén többek között ezt állítja:

"Kevesen ismerik fel, hogy az európai jogrend tart vissza minket attól, ami az 1930-as és 1940-es években történt. Most is rengeteg konfliktusforrás van Európában. Az EU ezeket kontrollálja, de a feszültségek nem tűntek el." (nrc.nl)