Helsinki Bizottság: Hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból” - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. „Éjszaka kaptuk a híreket, hogy a tranzitzónákban jogellenesen fogvatartott kb. 300 embert, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok mind átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra” - írják.

A kormány csütörtökön jelentette be: megszünteti a tranzitzónákat az Európai Bíróság döntése után. Gulyás Gergely azt mondta, aki eddig idegenrendészeti őrizetben, abban is marad, aki viszont nem, azokat befogadóállomásra viszik.

A Helsinki Bizottság üdvözölte a döntést, és közölték: „Az ügyfeleink érdekében végzett kitartó jogi munkánk eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Elértük, hogy hogy véget érjen százak, köztük rengeteg gyermekes család, egyedülálló nő jogellenes sanyargatása.” 

A szervezet most jogi tájékoztatást nyújt a tranzitzónából kiszabadulóknak.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó