Helsinki Bizottság: Hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból” - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. „Éjszaka kaptuk a híreket, hogy a tranzitzónákban jogellenesen fogvatartott kb. 300 embert, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok mind átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra” - írják.

A kormány csütörtökön jelentette be: megszünteti a tranzitzónákat az Európai Bíróság döntése után. Gulyás Gergely azt mondta, aki eddig idegenrendészeti őrizetben, abban is marad, aki viszont nem, azokat befogadóállomásra viszik.

A Helsinki Bizottság üdvözölte a döntést, és közölték: „Az ügyfeleink érdekében végzett kitartó jogi munkánk eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Elértük, hogy hogy véget érjen százak, köztük rengeteg gyermekes család, egyedülálló nő jogellenes sanyargatása.” 

A szervezet most jogi tájékoztatást nyújt a tranzitzónából kiszabadulóknak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó