Kína szerint Amerika „egy új hidegháború szélére” tolja a két ország kapcsolatát

külföld
2020 május 24., 14:24

Kínának és az Egyesült Államoknak el kell kerülnie egy újabb hidegháborút – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter az éves sajtótájékoztatóján,. Szerinte az együttműködésen mindkét ország nyer, a konfrontáción viszont veszít.

A miniszter élesen bírálta az Egyesült Államokat, mondván egyes amerikai politikusok „hazugságokat” és „összeesküvés-elméleteket” terjesztenek az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kínai lépéseket illetően, és „sajnálatos, hogy miközben a koronavírus még továbbra is jelen van, egy politikai vírus is terjed az Egyesült Államokban, minden lehetőséget kihasználva arra, hogy támadja és becsmérelje Kínát”.

Vang Ji szerint az USA-nak és Kínának félre kell tenniük a nézetkülönbségeiket, és együtt kell működniük a vírus elleni harcban. Azt mondta, Kína már több mint 11 milliárd védőmaszkot exportált az USA-ba, azaz minden egyes amerikai állampolgárra 40 darab maszk jutott.

A kínai külügyminiszter szerint egyes amerikai politikai erők egy új hidegháború küszöbére próbálják taszítani a két ország kapcsolatait, néhány amerikai politikus alapvető tényeket hagy figyelmen kívül, és számtalan hazugságot és összeesküvés elméletet kohol Kínával kapcsolatban.

„Kínának és az Egyesült Államoknak utat kell találnia a békés együttélésre” – mondta. Azt is mondta, hogy: „Kínának nem áll szándékában megváltoztatni az Egyesült Államokat, és még kevésbé kíván a helyébe lépni. Az Egyesült Államok pedig jobban teszi, ha felhagy azzal a reménnyel, hogy képes megváltoztatni Kínát.”

Szerinte Kína nem keresi a konfrontációt az USA-val, de eltökélt a saját szuverenitásának, területi egységének és fejlődésének védelmét illetően.

Wang Yi kínai külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén 2017. szeptember 21-én.
photo_camera Wang Yi kínai külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén 2017. szeptember 21-én. Fotó: Kevin Hagen/AFP

Vang Ji szerint Kína kész az együttműködésre az új koronavírus eredének feltárását illetően, ha az mentes marad a politikai színezettől. Azt mondta, „álmodoznak” azok, akik kártérítést várnak Kínától a járvány miatt. A külügyminiszter méltatta a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz munkáját is, és azt mondta, a „tisztességes” országok változatlanul támogatni fogják a szervezetet.

A Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetről, amit május 28-án fogadhat el a kínai parlament, Vang Ji azt mondta: a tervezett törvény csak egy szűk tevékenységi kört érintene, és semmilyen hatása nem lenne a város szabadságára és jogaira, valamint a külföldi vállalatok érdekeire vonatkozóan. A törvényt haladéktalanul bevezetik majd a különleges közigazgatási státuszú városban – mondta. Vasárnap ezrek vonultak utcára Hongkongban, hogy tiltakozzanak a törvénytervezet ellen, ami súlyosan aláásná Hongkong autonómiáját. (MTI)