Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Hongkongban

külföld
2020 május 27., 10:55

A rendőrség szerdán paprika töltényeket lőtt ki az új nemzetbiztonsági törvény ellen tüntető tömegre, és 300 embert őrizetbe is vettek. Az erős rendőri fellépéssel sikerült megakadályozni, hogy a tüntetők megzavarják a Jogalkotó Tanács ülését, ami épp azt a tervezetet tárgyalta, ami büntethetővé tenné, ha valaki nem tartja tiszteletben a kínai himnuszt.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az új nemzetbiztonsági törvény pedig betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A pekingi kormányzat szerint erre azért van szükség, mert a tavalyi demokráciapárti tüntetések alkalmával történt egyes incidensek terrorizmusnak minősíthetők. A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. (Reuters)