Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Hongkongban

A rendőrség szerdán paprika töltényeket lőtt ki az új nemzetbiztonsági törvény ellen tüntető tömegre, és 300 embert őrizetbe is vettek. Az erős rendőri fellépéssel sikerült megakadályozni, hogy a tüntetők megzavarják a Jogalkotó Tanács ülését, ami épp azt a tervezetet tárgyalta, ami büntethetővé tenné, ha valaki nem tartja tiszteletben a kínai himnuszt. 

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az új nemzetbiztonsági törvény pedig betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. 

A pekingi kormányzat szerint erre azért van szükség, mert a tavalyi demokráciapárti tüntetések alkalmával történt egyes incidensek terrorizmusnak minősíthetők. A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó