USA: Oroszország harci repülőket küldött Líbiába orosz zsoldosok segítségére

Az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Oroszországot, hogy harci repülőket küldtek Líbiába az észak-afrikai országban harcoló  orosz zsoldosok támogatására - írja a CNN az AFRICOM, az amerikai haderő afrikai parancsnoksága keddi közlésére hivatkozva.

Az AFRICOM állítása szerint az orosz katonai repülőgépek valószínűleg légi támogatást és támadókapacitást biztosítanak a Wagner Csoport nevű orosz biztonsági magáncégnek, amely a Khalifa Haftar tábornagy vezette lázadó Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNH) segíti a líbiai kormány elleni harcban.

Az amerikaiak szerint az orosz harci repülőgépek egy orosz légitámaszpontról érkeztek Szírián keresztül, ahol átfestették a MiG-29-eseket, hogy elleplezzék származási helyüket. 

Orosz tisztviselők egyelőre nem reagáltak az amerikai vádakra.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta uralkodik belpolitikai káosz. Khalifa Haftar tábornok tavaly áprilisban indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

A kormányerők harcosaiFotó: Karine Pierre/Hans Lucas

A konfliktus mögött nagyhatalmi érdekek is húzódnak: a kormányt katonailag Törökország támogatja, Haftar szövetségese pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek.

Az orosz, fehérorosz, moldvai, szerb és ukrán állampolgárokat is foglalkoztató Wagner zsoldoscsoport líbiai jelenlétéről legutóbb egy ENSZ-jelentés került nyilvánosságra, míg Törökország leginkább harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel és szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) szerint mindkét ország több alkalommal megsértette már a nemzetközi szervezet észak-afrikai állammal szemben elrendelt fegyverembargóját.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó