USA: Oroszország harci repülőket küldött Líbiába orosz zsoldosok segítségére

Az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Oroszországot, hogy harci repülőket küldtek Líbiába az észak-afrikai országban harcoló  orosz zsoldosok támogatására - írja a CNN az AFRICOM, az amerikai haderő afrikai parancsnoksága keddi közlésére hivatkozva.

Az AFRICOM állítása szerint az orosz katonai repülőgépek valószínűleg légi támogatást és támadókapacitást biztosítanak a Wagner Csoport nevű orosz biztonsági magáncégnek, amely a Khalifa Haftar tábornagy vezette lázadó Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNH) segíti a líbiai kormány elleni harcban.

Az amerikaiak szerint az orosz harci repülőgépek egy orosz légitámaszpontról érkeztek Szírián keresztül, ahol átfestették a MiG-29-eseket, hogy elleplezzék származási helyüket. 

Orosz tisztviselők egyelőre nem reagáltak az amerikai vádakra.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta uralkodik belpolitikai káosz. Khalifa Haftar tábornok tavaly áprilisban indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

A kormányerők harcosaiFotó: Karine Pierre/Hans Lucas

A konfliktus mögött nagyhatalmi érdekek is húzódnak: a kormányt katonailag Törökország támogatja, Haftar szövetségese pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek.

Az orosz, fehérorosz, moldvai, szerb és ukrán állampolgárokat is foglalkoztató Wagner zsoldoscsoport líbiai jelenlétéről legutóbb egy ENSZ-jelentés került nyilvánosságra, míg Törökország leginkább harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel és szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) szerint mindkét ország több alkalommal megsértette már a nemzetközi szervezet észak-afrikai állammal szemben elrendelt fegyverembargóját.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó