A Semmelweis Egyetem kitüntette a háziorvost, aki diagnosztizálta az első, koronavírusos iráni hallgatót

Egészségügy
2020 május 28., 16:45

Pro Universitate érdemrenddel tüntette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora Palkó Judit családorvost az új típusú koronavírus-fertőzés felismerésében nyújtott hatékony munkájáért. A járvány kezdetekor az egyetem külföldi hallgatóit ellátó háziorvos ismerte fel az egyik első, Magyarországon koronavírussal fertőzött beteget, az intézmény egyik iráni hallgatóját – közölte az egyetem.

A közlemény szerint Palkó Judit „gyors és pontos diagnózisának volt köszönhető, hogy nem alakult ki a Semmelweis Egyetemen súlyos járványügyi helyzet”, ennek „azért van különös jelentősége, mert a korai diagnózissal az egyetem és tágabb értelemben Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést, így hazánk lépéselőnybe került”.

Palkó Judit 1994-ben szerezte meg az általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen summa cum laude minősítéssel, 2000-ben háziorvostan, 2016-ban üzemorvostan szakvizsgát tett. 2005 óta dolgozik a Közraktár utca 24. szám alatti háziorvosi rendelőben, emellett 7 éve látja el az egyetem külföldi orvostanhallgatóit és gyógyszerészhallgatóit – írja az MTI.

Magyarországon március 4-én hivatalosan két iráni fertőzöttel indult el a koronavírus okozta járvány. (A kormánypropaganda aztán folyamatosan azt harsogta, hogy az irániak rendetlenkedtek, később az idegenrendészeti hatóság 13 iráni diákot utasított ki az országból. A Partizán dolgozta fel az egyik diák történetét, ami szerint a hivatalos verzió több ponton sem stimmel, a magyar állam pedig minden bizonyíték és védekezési lehetőség nélkül tönkretette a lány életét.)