Hiába figyelmeztetett a rendőrség, Toroczkaiék nem fújják le a csütörtöki vonulásukat

POLITIKA
2020 május 28., 04:50

Bár a rendőrség figyelmeztetett, hogy szabálysértésnek számít, a Toroczkai László-féle Mi Hazánk nem fújja le csütörtöki vonulását, amit az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai épületétől a Deák térig hirdettek meg.

Apáti István, a párt politikusa korábban azt mondta, a Mi Hazánk kegyeleti megemlékezést tart május 28-án délután az ORÖ székháza előtt a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban. Úgy fogalmazott: a megemlékezést azért szervezik az ORÖ székháza elé, mert „minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elkövetői kör többsége a cigány kisebbséghez tartozik”.

photo_camera Toroczkai László Fotó: botost/444.hu

A rendőrség szerdán közölte, hogy a veszélyhelyzet miatt továbbra is érvényes az a kormányrendelet, amely szerint tilos rendezvény helyszínén tartózkodni. A rendezvényről „egy kegyeleti megmozdulásnak nevezett elektronikus tájékoztató levél érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek” - írta a BRFK.

A kiugrott jobbikosokból alakult szélsőjobboldali párt szerint azonban a „kegyeleti megemlékezés” nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így még csak bejelentési kötelezettségük sincs. „Amennyiben a helyszínen megjelenőket mégis távozásra szólítják fel, s a közös vonulást a rendőrség nem biztosítja, úgy mindenki egyénileg sétálhat át a Deák téri mécsesgyújtásra, a Kresz szabályainak betartásával” - írják.

Péntek hajnalban a Deák Ferenc téren két embert leszúrtak. Az egyik áldozat 16, a másik pedig 21 éves volt. A gyilkosság miatt három férfit tartóztattak le.