Orbán: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

politika
2020 május 30., 09:00

A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója szombaton, Felcsúton, ahol bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet, ami a felcsúti klub webshopjában 12500 forintért vásárolható meg.

Orbán Viktor háza és a stadion
photo_camera Orbán Viktor háza és a stadion Felcsúton

A Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködésében született könyv bemutatóján a kormányfő azt hangsúlyozta: talán nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar futball első aranykora, majd a második világháborút követően, az ötvenes években az Aranycsapat időszaka. Akkoriban a zöld gyepen a megszálló ország csapatát is le lehetett győzni, tehát a futballt a kultúra és a történelem részeként kell kezelni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "a magyar futball alapvetően a zseniális megsejtések és ihletettség története", vagyis maga a művészet. A miniszterelnök úgy vélte, "a futball maga az élet", igazságos, nyílt sisakos játék, amelyet szabályok mentén vívnak a felek és mindig a pályán dőlnek el a dolgok.

Orbán a klub honlapja szerint elmondta azt is,

„Minden akadémiának vannak különbözőségei, s ez jól is van így. Haptákban ugyanis nem lehet futballozni. Nekünk is van filozófiánk. Akadémiánk sajátossága, hogy a futballt a művészet kategóriájába sorolja. Úgy értjük a futballt, hogy az nem más, mint zseniális megsejtések és ihletettségek története. Futballistákra van szükség, akik kimennek a pályára, és ott valami olyat tesznek, ami senki másnak nem jutott volna eszébe. Ide szeretnénk eljutni. Könyv már van, tudomány, elmélet már van, futballisták kellenek. Várjuk, hogy a kötet tartalma átköltözzön a valóságba, s lássuk a gyerekeket, akiknek már ott van a lábukban a tudomány, hogy képesek egyetlen mozdulattal felülírni mindazt, amit a szakemberek leírnak. Ez a kötet segítségére lesz mindenkinek, hogy futballistákat neveljenek.”

Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett arra, hogy 2018-ban kezdtek szakmai együttműködésbe a Testnevelési Egyetemmel, és ennek eredménye a tankönyv. Nemcsak a labdarúgásban, hanem más sportágakban is a modern képzés alapvetése lehet a tíz fejezetből álló, több mint 400 oldalas kötet - tette hozzá. Jelezte, hogy a kötet másfél év alatt készült el, 13 év tapasztalatát használták fel hozzá.

Az MTI összefoglalója nem tér ki rá, de az elmúlt években döbbenetes mennyiségű közpénzt csatornázott át Orbán Viktor kormánya a magyar futballba, az Európa számos országában piaci viszonyok között is remekül működő labdarúgás azonban nálunk csak nem akart megtáltosodni. Arról, hogy magyar foci hogyan hagyta cserben a világszínvonalról ábrándozó Orbán Viktort, pár éve hosszabban is írtunk.