Továbbra is Latin-Amerika a vírus gócpontja, de Indiában is gyorsan terjed

külföld
2020 május 31., 12:56

Brazíliában megközelíti a 29 ezret az új koronavírus halálos áldozatainak a száma, ezzel a negyedik helyre került a világban a vírus okozta halálesetek számában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint immár Latin-Amerika a világjárvány góca, de az Egyesült Államokban is magas a fertőzöttek és halálesetek száma.

A Covid-19 betegség szövődményeibe világszerte több mint 369 ezer ember halt bele, közel felük Európában, ahol mintegy 2 millió fertőzöttet tartanak számon. Az Egyesült Államok messze a leginkább érintett ország, 1 770 384 fertőzöttel és 103 781 halottal a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Latin-Amerikában, mindenekelőtt Brazíliában azonban sokkal gyorsabban terjed a vírus.

Temető Manausban, ahol új sírokat ástak ki a járvány közepette
photo_camera Temető Manausban, ahol új sírokat ástak ki a járvány közepette Fotó: MICHAEL DANTAS/AFP

A 210 millió lakosú ország 28 834 halálesettel a negyedik helyen áll a világban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság (38 458) és Olaszország (33 340) után, Franciaországot (28 774) megelőzve. A brazil egészségügy-minisztérium adatai szerint egy nap alatt 956 új haláleset történt vasárnapra, és az új fertőzöttek száma - 26 928 - rekordot döntött. Országszerte így 461 166 fertőzöttet tartanak nyilván, a legtöbbet közülük São Paulo és Rio de Janeiro államokban. A helyzeten alighanem nem segít, hogy Brazíliában maga az elnök igyekszik újra meg újra keresztbe tenni a járvány elleni intézkedéseknek.

A világjárvány több más latin-amerikai országban is terjed. Peruban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 155 ezer esetet, a napi új fertőzöttek száma 7386, ez rekordnagyságú. A 33 milliós lélekszámú országban a halálesetek száma elérte a 4371-et, a napi új halálozások száma 141 volt a perui egészségügy-minisztérium szerint.

Bolíviában az ország kilenc régiója közül négy szombaton bejelentette: a gazdaság újraindítására készülő kormány szándékával ellentétben szigorítják a korlátozásokat. Bolíviában vasárnapig 8731 fertőzöttet és 300 halálesetet jelentettek, többségüket Santa Cruzban.

Indiában lazítanak, miközben az eddiginél gyorsabban nő a halottak száma

A világ másik felén, Indiában is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 180 ezret, a haláleseteké pedig 5164. Egyetlen nap alatt 8380 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, a napi halálesetek száma pedig 193-mal nőtt, ami rekordnak számít a járvány kitörése óta. A halálesetek 60 százalékát két államból, az ország pénzügyi központjának számító Mahárárstrából, illetve a kormányfő, Narendra Modi szülőhelyéről, Gudzsarát államból jelentették. Az új fertőzések hat államban, közöttük az ország fővárosában, Újdelhiben összpontosulnak.

Fodrászolás május 31-én Siliguriban
photo_camera Fodrászolás május 31-én Siliguriban Fotó: DIPTENDU DUTTA/AFP

Indiai egészségügyi illetékesek bírálták a kormány járványpolitikáját, a Modi hivatalához eljuttatott május 25-i levelükben figyelmeztettek, hogy „irreális” akkor felszámolni a vírust, amikor már bekövetkezett a csoportos fertőzések szakasza.

Egészségügyi szakértők szerint a fertőzöttek száma exponenciálisan növekszik, a március 25-én elrendelt drákói karanténszabályok ellenére.

Az elmúlt hónapokban lassan enyhítettek a korlátozásokon, a kormány pedig szombaton bejelentette, hogy júniustól ismét engedélyezik a gazdasági tevékenységeket. (MTI)