Hongkongban betiltották a Tienanmen-megemlékezést

külföld
2020 június 01., 11:17

Pár nappal azután, hogy a kommunista párt központi bizottságának határozatait láttamoztató kínai parlament is elfogadta a hongkongiak demokratikus jogait a terrorizmusra hivatkozva korlátozó új jogszabályokat, a városvezetés járványügyi okokra, a koronavírus jelentette egészségügyi kockázatra hivatkozva harminc éve először betiltották a megemlékezést a közelmúlt kínai történelmének legvéresebb eseményére, a Tienanmen téri mészárlásra.

Idén a múlt héten elfogadott törvényre még nem hivatkozhattak, az hivatalosan csak jövőre lép életbe. Kérdés, hogy jövőre, ha a járványhelyzetre nem hivatkozhatnak, engedélyezik-e a megemlékezést, írja a BBC.

1989-ben a kommunista pártvezetés a hadsereget vezényelte ki a Peking főterén szabadságjogokért tüntető diákokra, a mészárlásnak a visszafogottabb becslések szerint is több száz, összességében akár több ezer halálos áldozata is lehetett.

Hongkongban mindezidáig minden évben megemlékezhettek a tüntetések véres leveréséről - Kínában ez nyilván fel se merülhet, vagy aki ilyennel próbálkozik, azt azonnal el is hurcolják. Az országban még homályos utalásokat se engednek meg az akkor történtekre.

Hongkongban ezzel szemben az elmúlt harminc évben a mészárlás emlékére tartott virrasztás mindig is nagy esemény volt. Tavaly a szervezők becslése szerint 180 ezren, de még a rendőrség becslése szerint is 40 ezren vettek részt rajta a Victoria Parkban. (Via BBC)