Az MNB Szőke Gábor Miklós szobrát, egy bikával harcoló medvét állíttatja ki Budán

építészet
2020 június 02., 12:22

A jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. közbeszerzést írt ki, majd április végén a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, hogy az engedélyezze a két szobor és egy szoborcsoport hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással való beszerzését (pdf). A szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le – érveltek, és meg is kapták az engedélyt.

Az állatokat ábrázoló, nagy, köztéri szobrairól ismert Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. lett a befutó – írta meg a G7.

Egy harcoló medve és bika szobra készül, ami a tervek szerint egy közel 10 méteres talapzaton áll majd, és a szobrokat külön-külön is 3 méter magasra és 4 méter hosszúra tervezték. A leírás szerint „az alakok függőleges gyertyadiagramokból épülnek fel. Több száz különböző átmérőjű és hosszúságú függőleges fém hasábból épül fel és rajzolódik ki a két állatalak. Az alakok egy 3 dimenziós tőzsdei grafikon alakjára vannak absztrahálva vagy másképpen fogalmazva a tőzsdei grafikon kel életre az alakokban.”

Az alkotás kültéri szobor lesz a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székháza előtt, amit a jelek szerint megszerzett az MNB alapítványa.

A másik, még nagyobb szoborcsoport az irodaház aulájában lesz: egy 30 méteres ezüstszínű felhőből 9 óriási aranyszínű oroszlán ugrik ki, de ez nem adja vissza a látványterveken látható műalkotást. (G7)