Megtiltja kínai utasszállítók berepülését az Egyesült Államok

külföld
2020 június 03., 15:55

Szerdán az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy június 16-tól megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését az ország légterébe.

A rendelet szövege szerint a lépést az indokolja, hogy az amerikai fél szerint Kína megakadályozta amerikai repülőgépek visszatérését az országba, azok után, hogy felfüggesztették a légiforgalmat a koronavírus járvány terjedése miatt. A minisztérium szerint Kína megszegte a két ország közti polgári légi közlekedésről szóló megállapodást, amit a két ország még 1980-ban kötött meg.

A Delta és a United Airlines légitársaságok többször jelezték a kínai kormánynak, hogy júniusban újraindítanák a forgalmat a két ország között, de a kínai hatóságok hetek múltán sem reagáltak erre a megkeresésre. Erre válaszul született most a döntés, ami persze a két ország között elharapózó diplomáciai kirakós része is egyben.

Az Egyesült Államok nem hívta meg Kínát a következő, kibővített G7-találkozóra, és szakított a Nemzetközi Egészségügyi Szervezettel (WHO) is, amely Trump elnök szerint kínai befolyás alatt áll. Kína szerint Amerika „egy új hidegháború szélére” tolja a két ország kapcsolatát. (Axios)