Még 2024-ben sem kapják vissza az önkormányzatok a járvány miatt elvont pénzüket

A Portfolio.hu elemezte a kormány péntek este közzétett költségvetési kitekintését, ami 2024-ig mutatja be a kormányzati terveket. Ebből kiderül többek között, hogy

  • amit a járvány miatt elvettek most az önkormányzatoktól, azt később sem kapják vissza, a tervek szerint még 2024-ben is a központi költségvetésnek jár majd a teljes gépjárműadó, és marad a most megemelt szolidaritási adó szintje is,
  • illetve nem vezeti ki a kormány a kiskereskedelmi láncokra kirótt különadót sem. 

Az önkormányzatoktól elvont pénzek, és a korábban vártnál magasabb EU-s támogatások hivatottak nagyjából olyan szintre hozni a költségvetési bevételeket, ahogy azt még a járvány előtt tervezték. A kormány ugyanis a dokumentum szerint arra számít, hogy a járvány még 2022-ben is érezteti majd a hatását, hiszen valamivel kisebb adóbevételre számítanak most arra az évre is, mint a tavalyi hosszabb távú tervezgetéskor. 

Varga Mihály pénzügyminiszterFotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az önkormányzatokat szorongató kormányzati politikát ebben a videóban foglaltuk össze, az EU-tól várható rendkívüli támogatásokról, és ezek kormányzati kritikájáról itt írtunk részletesen. (portfolio.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó