Nem csak jogsértők voltak a tranzitzónák, de sokba is kerültek

Miután az Európai Bíróság ítélete kimondta, hogy ott éveken át jogellenesen tartották fogva a menedékkérőket, a kormány bejelentette, hogy megszünteti a szerb-magyar határon működő tranzitzónákat. Az itt tartózkodókat május közepén átszállították nyitott vagy félig nyitott szállásokra. De hogy a kérdés nem került le a napirendről, azt többek között az is jelzi, hogy az új nemzeti konzultációban is megkérdezik róla az embereket.

Az mfor.hu azt a nem lényegtelen kérdést teszi fel, hogy mennyibe kerültek a tranzitzónák a magyar adófizetőknek. 

Orbán Viktor (k) és Peter Pellegrini (b), valamint Pintér Sándor magyar (j) és Denisa Saková szlovák belügyminiszter (j3) sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Pontos választ nem kaphatunk, ugyanis a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet örökös meghosszabbítása miatt gyakorlatilag közbeszerzések nélkül költhetett a határvédelemre, a kerítésre és a tranzitzónákra is a kormány - írja a portál.

Egy 2018-as adatközlésből lehet kiindulni, amikor Harangozó Tamás szocialista képviselő a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumtól és 19 állami szervtől érdeklődött a költségekről. Azt a választ kapta, hogy 

  • a rendőrség 16,7 milliárd forintot,
  • a büntetés-végrehajtás 1,7, majd még 1,9 milliárd forintot,
  • a bevándorlási hivatal pedig 2,66 milliárd forintot költött.

Az Európai Bizottsághoz többször is sikeresen pályázott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, 2019-ben például 371,6 millió forintot nyertek a tranzitzónában nyújtott szolgáltatások fejlesztésére, de hasonló pályázatokon 2016-ban és 2018-ban is nyertek 368, illetve 143 milliót.

Hogy az illegális fogva tartásból szabadult emberek hogy élték meg a történteket, arról Vámosszabadiban forgattunk videót:

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó