A munkahelyvédelemnél is többet költött sportra a kormány a járványvészhelyzet időszakában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

51,1 milliárd forintot, vagyis napi 695 millió forintot

csoportosított át a kormány valamilyen sporttal összefüggő célra március 20-a és június 2-a között, azaz lényegében a március 11-e óta tartó járványvészhelyzet ideje alatt - írja az  Mfor, miután végignézték az említett időszakban kiadott kormányrendeleteket és -határozatokat.

Egy az idei költségvetést módosító törvényjavaslat indoklásából tudható, hogy ebből a pénzből május 25-éig 39,4 milliárd forint átcsoportosítása történt meg. Ezt az összeget hasonlította össze az Mfor a kormány gazdaságvédelmi kiadásaival.

Kiderült, a kormány csupán a sportköltések kétharmadát, 26,3 milliárdot fordította munkahely-megtartási programokra.

Egy másik példával úgy lehet érzékeltetni a költés mértékét, hogy a sportra fordított költségvetési forrást is csak részben fedezi a kormány kiskereskedelmi extraadóból (36 milliárd), vagy az önkormányzatoktól elvett gépjárműadóból (34,4 milliárd) származó bevétele.

Az összesítés szerint az átcsoportosított források egyötöde érkezett a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellentételezésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból.

A legfőbb tételek:

  • 13,4 milliárd forint a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházására,
  • 11,3 milliárd forint a szegedi kézilabdacsarnokra (a 2022-es kézilabda-EB egyik helyszínére),
  • 2 milliárd forint a 2023-as atlétikai világbajnokságra szánt stadionra,
  • 6,6 milliárd forint az olimpiai mozgalommal összefüggő utánpótlás-nevelésre,
  • 2,2 milliárd forint a veszprémi uszodaberuházásra,
  • 1 milliárd forint a Bozsik Stadion beruházásra.

A teljes listát az Mfor cikkének végén található táblázatban lehet böngészni.


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó