A kínai kormány kérésére tiltotta le a Zoom a Tienanmen téri mészárlásról konferenciázó civileket

TECH
2020 június 12., 07:01

Elismerte a Zoom, hogy a Tienanmen téri mészárlás témájú konferenciája miatt tiltotta le egy időre a kínai fókuszú jogvédő csoport, a Humanitarian China Zoom-fiókját - írja a Guardian.

A letiltásról szóló hírek csütörtök esti nyilvánosságra kerülése után a videóplatformot üzemeltető cég közleményben tájékoztatott, hogy a kínai kormány kérésére lépett közbe,

amely még korábban tájékoztatta a platformot, hogy a közösségi médián meghirdettek két, a 30 éve történtekre emlékező nyilvános eseményt, amelyeket a pekingi vezetés elítél.

A Zoom kijelentette, továbbra is blokkolni fog minden olyan, a platformra szervezett online találkozót, amit a kínai kormány törvényellenesnek nyilvánít. Ugyanakkor a platform fogadkozik, nem adtak át semmilyen információt a kínai hatóságoknak a Humanitarian China konferenciájának résztvevőiről, és a konferencia-alkalmazásban láthatatlan megfigyelésre sincs technikai lehetőség.

Az esetről szóló csütörtöki cikkünkben írtuk, a Citizan Lab szerint a javarészt Kínában fejlesztett Zoom olyan mértékben támaszkodik kínai munkaerőre, hogy az bőven lehetőséget teremt a kínai hatóságoknak a nyomásgyakorlásra. Tajvan ezért például hivatalosan be is tiltotta a Zoom hivatalos használatát, és például a német külügyminisztérium se tanácsolja munkatársainak, hogy ezen kommunikáljanak.