„Megpofoztam J.K.-t, és nem bánom” - virít a volt férj nyilatkozata a Sun címlapján

media
2020 június 12., 10:52

„Megpofoztam J.K.-t, és nem bánom.”

Ezzel a szalagcímmel jelent meg pénteken az egyik legolvasottabb brit bulvárlap, a Sun. Az idézet pedig J.K. Rowling volt férjétől, Jorge Arantes-től származik, akivel a lap interjút készített. Ebben a volt férj elmondja, nem igaz, hogy rendszeresen verte volna, de azt elismeri, hogy megpofozta azon az estén, amikor a nő elhagyta őt.

link Forrás

Az, hogy a bulvárlap így tálalta a bántalmazó férfi történetét, és az ő szempontját helyezte a középpontba, komoly felháborodást váltott ki. (Igaz, az is ott van a címlapon, hogy „Rowling erőszakos exének beteges beszólása”.)

Jess Phillips munkáspárti képviselő pedig, aki a családon belüli erőszakkal foglalkozik, azt írta: „A Sun szalagcíme szörnyű, és az is szörnyű, amit az elkövető tett, ráadásul sokaknak erre az arrogáns beismerésre van szükségük ahhoz, hogy elhiggyék, amit Rowling mondott.”

J. K. Rowling az Empire State Building előtt 2015. április 9-én.
photo_camera J. K. Rowling az Empire State Building előtt 2015. április 9-én. Fotó: Dennis Van Tine/NurPhoto

Rowling a héten ugyanis egy személyes hangvételű esszét publikált, amiben többek között arról írt, hogy családon belüli erőszak, és szexuális zaklatás áldozata is volt. Ennek előzménye pedig a régóta tartó, de a héten újra fellángolt vita transzneműség-ügyben. Rowling lényegében azt az álláspontot képviseli, hogy a biológiai nem dönti el, hogy ki az, aki nő vagy férfi, emiatt sokan transzfóbnak tartják, legutóbb a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe szállt vele szembe ezügyben.

Rowling azt mondja, hogy az ő életére jelentős hatással volt az, hogy nőnek született, ennek alátámasztására írta meg esszéjét, amiben személyes élményeiről írt. Ezután jelent meg a Sun cikke.