Miután J.K. Rowling azt mondta, hogy csak a nők menstruálnak, Daniel Radcliffe kijelentette, hogy a transzgender nők is nők

ÉLET
2020 június 09., 12:58

J.K. Rowling, a Harry Potter szerzője szombaton megosztott egy cikket a devex.com-ról, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány után egyenlőbb világot kell teremteni „azon emberek számára, akik menstruálnak”.

„Csak létezik valamilyen szó ezekre az emberekre” - írta Rowling a nőkre utalva, amivel sokakat felháborított a Twitteren, többen letranszfóbozták és TERF-nek, vagyis olyan radikális feministának nevezték, aki kirekesztő a transzneműekkel szemben.

link Forrás

Rowling ezután vitába elegyedett a kritikusaival, és azt írta, hogy bár ő nagyon szereti a transzneműeket, de a biológiai nem igenis valóságos dolog, ha mást állítunk, azzal elvesszük egy csomó embertől a lehetőséget, hogy értelmesen beszélhessen a saját valóságáról. „Ha a biológiai nem nem valós, akkor nincs azonos neműek közti vonzalom sem. Ha nincs biológiai nem, akkor eltöröljük a nők világszerte megélt valóságát” - írta a Harry Potter-könyvek szerzője.

Most Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője jelentetett meg egy esszét egy LMBTQ embereket támogató nonprofit szervezet weboldalán, amiben arról írt, hogy a transz nők is nők, ha mást állítunk, azzal tagadjuk a transz emberek identitását és méltóságát. A színész azt írta, bár az időzítés miatt sokan hihetik azt, hogy J.K. Rowlinggal vitázik, nem ez a szándéka.

Hogy Radcliffe miért nem azt írta, hogy a transz férfiak is férfiak, rejtély, Rowling menstruációval kapcsolatos tweetje ugyanis elsősorban transz férfiakat sérthet, hiszen nőnek nevezi néhányukat. Azt ugyanis senki nem tagadja, hogy a transz nők nem menstruálnak, ehhez ugyanis például egy működő petefészek kellene, ami nekik nincsen, és a tudomány mai állása szerint ilyet nem is lehet beültetni.

A transz férfiak viszont menstruálhatnak úgy, hogy közben nem nőnek, hanem férfinak vallják magukat.

Összefoglalva tehát: nem minden nő menstruál, és nem mindenki menstruál, aki nő. (Hollywood Reporter)