Gulyás: Szerdán éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére. Azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen,

és szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend

- mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján, a parlamentben az MTI tudósítása szerint. Korábban a kormány június 20-ára, tehát három nappal későbbre ígérte a rendkívüli jogrend megszűnését.

Az erről szóló törvényjavaslatot kedd délelőtt fogadta el a Parlament. Ahhoz, hogy szerda éjfélkor megszűnhessen a rendkívüli jogrend, Kövér László házelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek is villámgyorsan alá kell írnia a jogszabályt. Utolsó lépésként ugyanis szükség van egy kormányrendeletre is, amelyet csak a törvény hatályba lépése után hirdethetnek ki.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény megszavazása mellett az országgyűlés elfogadott egy másik törvényt is, melynek értelmében maradnak helyükön a kórházparancsnokok, és melynek értelmében a kormány az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el akkor, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyezetető körülmény következik be.

Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó