Több mint 43 000 orosz iskolát szerelnek fel az Orwell nevű arcfelismerő kamerákkal

TECH
2020 június 16., 14:53

Több mint 43 000 orosz iskolát szerelnek fel a baljós nevű Orwell arcfelismerő kamerákkal – írta meg a Vedomoszty orosz napilap.

A Rusznano állami techcég Orwell nevű platformját úgy írják le, mint egy képalkotó figyelő rendszert, ami számítógépes látásos algoritmusokat használ. Az arcfelismerőt Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársa, Szergej Csemezov Rostec nevű konglomerátumának leányvállalata, az NTechLab fejlesztette. A lap szerint Rostec egyik másik alegysége szerződött 2 milliárd rubelről (kb. 8,8 milliárd forint) a regionális oktatási hivatalokkal.

Jevgenyij Lapsev, a Rusnano leányvállalata, az Elvees Neotech szóvivője azt mondta, a technológia biztosítja a gyerekek biztonságát a mozgásuk figyelemmel kísérésével és a telephelyen kívülálló személyek azonosításával. Azt is mondta, hogy az iskolai adatbázisokat helyben tárolják a szivárgások elkerülése érdekében, és a szülőket és a gyerekeket nem adják hozzá a rendszerhez a beleegyezésük nélkül.

Az Orwellt eddig 12 orosz régió 1608 iskolájában szerelték be iskolánként kb. 20 kamerára van szükség a rendszerhez. A kamerák darabját az Elvees Neotech kb. 10 ezer rubelért adja. (Moscow Times)