Megszüntették a nyomozást az ATV-s Kárász Róbert ellen

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást Kárász Róbert, az ATV műsorvezetője ellen, akiről a 24.hu írta meg több részes cikksorozatban, hogyan profitált cége az eltűnt gyerekek miatt állami támogatásból - tudta meg a hvg.hu Kárász ügyvédjétől, Papp Gábortól.

A cikkek alapján Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás gyanúja miatt. Először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indított vizsgálatot, de megállapították, hogy költségvetési csalásról nem lehet szó, hiszen a Magyar Nemzeti Bank, ahonnan Kárász alapítványa  tavalyelőtt összesen csaknem 40 millió forint közpénzt kapott, nem az államháztartás része.

Hűtlen kezelés, illetve sikkasztás gyanúja azonban felmerült, ezért a feljelentés a rendőrségre került.

A BRFK azonban június 8-án szintén megszüntette a nyomozást. Papp Gábor a hvg.hu-nak azt mondta, a rendőrségi nyomozás nem állapította meg, hogy az alapítványtól ellenszolgáltatás nélkül került volna közpénz Kárász cégébe. A műsorvezetőt ért „alaptalan rágalmak miatt” megindították az összes jogi eljárást - közölte.

Az előzmények: 

  • 2017-ben kiderült, hogy a Kárász által kitalált tejesdoboz-kampányban legalább részben olyan gyerekek fotóit teszik közzé, akik nem is tűntek el. A kampányt Kárász cége, a GAP Média szervezte, ami a Magyar Narancs szerint több tízmillió forint közpénzt kapott.
  • A kampány azóta leállt, létrejött viszont az Ezer Lámpás Éjszakája, az Eltűnt Gyermekek Felkutatásáért Alapítvány (ELÉ), aminek hivatalosan Kárász a képviselője.
  • Ez az alapítvány tavaly és tavalyelőtt összesen csaknem 40 millió forint közpénzt kapott a Magyar Nemzeti Banktól. A pénzből még egy kisebb tévéstúdiót is berendeztek, derítette ki márciusban a 24.hu.
  • A portál legutóbbi témában megjelent cikke szerint pedig az MNB adatai alapján azt írta, a 40 millió forintból további több mint másfélmillió forint például az „alapítvány technikai eszközeinek beszerzése céljából”, félmillió forint pedig informatikai eszközökre került a GAP Médiához.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó