Nem lépett időben a kormány, elfolyhatott a Simonka-cégnek jogosulatlanul fizetett egymilliárdos támogatás

bűnügy
2020 június 23., 05:45

Kicsúszott az állam a határidőből, elúszhat a kormánypárti Simonka György felszámolás alatt álló cégének jogosulatlanul adott támogatás egésze, írja a 24.hu. A fideszes politikus és felesége által irányított Magyar Termés TÉSZ Kft. több mint egymilliárd forint közpénzt kapott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. Miután cégről kiderült, hogy felszámolás alatt áll, a kormányzati kommunikáció arról szólt, hogy a pénzt azonnal visszakövetelték. Részletetek viszont nem árultak el, így a Transparency International beperelte az államot. A jogerős ítélet felszólította a Magyar Államkincstárt, tisztázza mi lett a Békés megyei kormánypárti politikus zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó cégének nyújtott tetemes állami támogatás sorsa. Így derült ki, hogy

a magyar állam követelése határ időn túli besorolással került csak a hitelezői nyilvántartásba. Tehát nem volt igaz a kormányzat állítása, hogy azonnal visszakövetelték a pénzt.

Simonka Görgy Orbán Viktornál 2020-ban
photo_camera Fotó: Simonka György/Facebook

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint Simonka és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az EU-tól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Az ügyészség gyanúja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának készpénzben. A Simonka által okozott vagyoni kár több mint 1,4 milliárd forint.

Októberben kiderült, hogy az ügyészség Simonka felesége, Simonkáné Gábor Marianna és unokahúga, Tóth Renáta ellen is vádat emelt. A vád szerint Simonka György közeli családtagjaival és bizalmi embereivel létrehozott cégek közreműködésével olyan céghálót szőtt, amelynek célja fiktív beruházások során, a döntéshozókat megtévesztve, európai uniós és hazai költségvetésből vissza nem térítendő támogatások megszerzése.

Simonka, aki márciusban Orbán Viktorral egyeztetett, nem bűnözőnek, hanem áldozatnak érzi magát.