Gulyás: Az állam kifizeti a gyöngyöspatai romák kártérítését

Bár nem ért vele egyet, teljesíti a kormány a bíróság ítéletét, és kifizeti a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak megítélt 99 millió forintos kártérítést - közölte sajtókérdésre Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás elmondta, a Kúria ítélete egyetemlegesen kötelezte az alpereseket: a Klebelsberg Intézményfenntartót és Gyöngyöspata önkormányzatát a kár megtérítésére, ami azt jelenti, hogy a károsultak bármelyiküktől követelhetik a megítélt összeg kifizetését.

A Klebelsberg Intézményfenntartó állami szerv, így az állammal szemben is érvényesíthető a követelés - mondta a miniszter.

„És természetesen az állam egy jogerős ítéletben foglalt kötelezettségének eleget fog tenni. Annak ellenére, hogy nem értünk egyet az ítélettel, és mind a pernyertesek, mind a gyöngyöspatai polgárok, valamint az állam egész működése szempontjából is károsnak tartjuk azt”

 - tette hozzá.

Mint korábban írtuk, a kormány az év elején többek közt azzal érvelt a kártérítés ellen, hogy az tönkretenné a kispénzű gyöngyöspatai önkormányzatot. Pedig a gyöngyöspatai romákat képviselő jogvédők végig hangsúlyozták: nem kell ettől tartani, hiszen ha szükség lesz rá, akkor az állami fenntartótól fognak végrehajtást kérni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó