Gulyás: Az állam kifizeti a gyöngyöspatai romák kártérítését

POLITIKA
2020 június 25., 07:50

Bár nem ért vele egyet, teljesíti a kormány a bíróság ítéletét, és kifizeti a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak megítélt 99 millió forintos kártérítést - közölte sajtókérdésre Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás elmondta, a Kúria ítélete egyetemlegesen kötelezte az alpereseket: a Klebelsberg Intézményfenntartót és Gyöngyöspata önkormányzatát a kár megtérítésére, ami azt jelenti, hogy a károsultak bármelyiküktől követelhetik a megítélt összeg kifizetését.

A Klebelsberg Intézményfenntartó állami szerv, így az állammal szemben is érvényesíthető a követelés - mondta a miniszter.

„És természetesen az állam egy jogerős ítéletben foglalt kötelezettségének eleget fog tenni. Annak ellenére, hogy nem értünk egyet az ítélettel, és mind a pernyertesek, mind a gyöngyöspatai polgárok, valamint az állam egész működése szempontjából is károsnak tartjuk azt”

- tette hozzá.

link Forrás

Mint korábban írtuk, a kormány az év elején többek közt azzal érvelt a kártérítés ellen, hogy az tönkretenné a kispénzű gyöngyöspatai önkormányzatot. Pedig a gyöngyöspatai romákat képviselő jogvédők végig hangsúlyozták: nem kell ettől tartani, hiszen ha szükség lesz rá, akkor az állami fenntartótól fognak végrehajtást kérni.