Nem alaptörvényellenes a kormányrendelet, ami nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt

politika
2020 június 25., 09:11

Nem alaptörvényellenes az 2018-as kormányrendelet, ami nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az augusztusban életre hívott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, mondta ki az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozatában. A két évvel ezelőtti rendelettel

a kormány lényegileg saját kezűleg kivonta a versenyjogi szabályok alól minden idők legnagyobb értékű médiapiaci üzletét.

Az átminősítés miatt nem kellett bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak az Echo TV, Magyar Idők, a New Wave Media Group és az Opus Press fúzióját. Illetve az egyesülést a médiatanács sem véleményezte.

Az Alkotmánybíróságtól az országgyűlési képviselők negyede kért normakontrollt, mert szerintük a kormányrendelet sérti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt. Továbbá az indítványozók szerint a kormánynak a médiacégek összefonódása tekintetében a közérdek fennállására vonatkozó érvei megalapozatlanok, ezért a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítés feltételei nem állnak fenn. Az Ab az indítványt elutasító döntésében hangsúlyozta:

a médiacégek összefonódása, gazdasági, versenyjogi értelemben vett fúziója nem jelenti feltétlenül a sajtó sokszínűségének sérelmét.

Az Ab megállapította, hogy nem feladata tartalmilag minősíteni, mit tart a kormány nemzetstratégiai szempontból közérdeknek, ezt az Ab csak határesetekben bírálhatja felül, jelen eset pedig nem tekinthető ilyennek. (MTI)