Első fokon 5-5 év fegyházat kaptak a tavalyi Szigeten rengeteg droggal lekapcsolt holland fiatalok

fesztivál
2020 június 29., 15:47

Beismertek a bírósági előkészítő ülésen a tavalyi Sziget fesztiválon kábítószerrel kereskedő holland fiatalok.

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésen a bűncselekményt a vád szerint beismerő és a tárgyalás jogáról lemondó két vádlottat 5-5 év fegyházra, és 4-4 évre kiutasította őket Magyarország területéről, továbbá szintén 4-4 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta őket.

A bíróság elsőfokú ítélete ellen az ügyész mindkét vádlott terhére a büntetéseik tartamának lényeges súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést.

A két 23 éves férfival szemben társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt áprilisban emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

Már a tavalyi Sziget első napján észrevették a biztonsági őrök, hogy szokatlanul nagy a forgalom az egyik sátornál. Miután kiderült, hogy a 21 és 22 éves holland fiatalok drogot árulnak, értesítették a rendőrséget. Kettejüktől 20 kg, összesen 20 ezer adag, a feketepiacon 100 millió forintnyi értékű kábítószert, nagyrészt füvet, kisebb részben ecstasyt foglaltak le a rendőrök. A vegyész szakértő szerint a fiataloktól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese. Ebből minden második embert elláthattak volna droggal a 40 ezres fesztiválon. A BRFK megerősítette azt a korábbi hírt is, mely szerint az egyik fiatal a holland nemzeti atlétikai csapat tagja.

Jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelemért 5-20 év börtönt, de akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak.