Az iráni katonai ügyészség szerint emberi mulasztás miatt lőtték le az ukrán utasszállítót

Az iráni katonai ügyészség szerint emberi mulasztás okozta az ukrán utasszállító lelövését, nem pedig katonai parancsra indították a két rakétát, jelentette be hétfőn  Gholam Abbas Torki katonai ügyész.  

Az iráni hadsereg még januárban lőtte le a Teheránból felszálló ukrán utasszállítót, amin 176 ember utazott. Irán eleinte tagadta, hogy bármi közük lenne a két rakétához, ami eltalálta a repülőgépet, később azonban, amikor már egyre több bizonyíték került elő, beismerték, hogy ők lőtték le a gépet. A helyzet azért is volt nagyon kiélezett, mert a katasztrófa nem sokkal azután történt, hogy az iráni Forradalmi Gárda rakétatámadásokkal torolta meg vezetőjük, Kasszem Szulejmani  meggyilkolását

Torki egyértelműen a légvédelmi rendszer operátorait tette felelőssé, akiknek felsőbb utasításra kellett volna várniuk, mielőtt a rakétákat elindították volna. 

„Huszonhat másodperc telt az első és a második rakéta között, de sajnos ez idő alatt sem kapott az operátor engedélyt a második rakéta kilövésére” - mondta Torki.

A katasztrófa miatt három ember ellen indítottak eljárást. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó