Kövér László elvette a szót a Parlamentben Jakab Pétertől, mert sértődős tolvajnak nevezte Orbánt

2020 június 29., hétfő 15:53

Orbán Viktor részt vett az Országgyűlés második nyári, rendkívüli ülésén, így az azonnali kérdések órájában tőle is kérdezhettek a képviselők.

Letolvajozta Orbánt, elhallgattatták

Jakab Péter, a Jobbik elnöke „Akar beszélni róla, Sorosról?” címmel szólalt fel. Azt mondta, Orbánnak valóban Soros-fóbiája van, hiszen folyamatosan a Soros-tervről beszél. „Nem érzi úgy, hogy ez végtelenül ciki?” – kérdezte Jakab., aki szerint Orbán balra tolódással vádolta meg a Jobbikot, pedig ők csak néppártként megérkeztek középre. „De mi történt a Fidesszel és Orbánnal? Mára keleti diktátorok barátja lett, ez szép kis életút. Találja meg a normalitás útját, most ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az!” – mondta.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A felszólalás után Kövér László házelnök azt mondta, ha Jakab legközelebb ilyen hangnemben beszél, elveszi tőle a szót, mondván, nem a haverjaival van a kocsmában.

Orbán a válaszát a sorozatos jobbikos kilépésekre utalva azzal kezdte, hogy: „Van még odaát valaki?” Szerinte Jakab a felszólalásával esküt tett Soros Györgynek, amihez gratulált. Orbán szerint Jakab érvek helyett kiabál és gyalázkodik, nem mond igazat, valótlan tényt állít, mindezt pedig „rendkívül faragatlan módon” teszi. Orbán figyelmeztette, az ellenzék padsorában ül, ahol korábban Apponyi és Bajcsy is, próbáljon meg felnőni hozzájuk.

Jakab a viszonválaszát azzal kezdte, hogy milyen sértődősek ma a tolvajok, erre Kövér elvette tőle a szót.

Vidékbarát kormány kormányoz

Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt mondta, Orbánék 34 vasúti vonalat halálra, elsorvasztásra ítéltek, ami egyértelmű támadás a vidék ellen, ugyanaz a gyakorlat, amit a balliberális kormány csinált 2006-ban, és eddig 40 önkormányzat tiltakozott a döntés ellen, köztük fideszes vezetésű települések is.

Orbán azt mondta, nem kell megvédenie senkinek a vidéket, mert vidékbarát kormány kormányoz.

Ma Magyarországon a vasúti közlekedés járványügyi menetrend szerint zajlik, és amíg a járványveszély van, addig így is lesz – mondta Orbán.

Orbán magyaráz Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Keresztes azt is megkérdezte, Orbán vállalt-e bármilyen kihasználási garanciát a kínai fél a Belgrád–Budapest-vasútvonalra, amire Orbán azt mondta, Budapestet bármelyik szomszédos nagyvárossal összekötni geopolitikai, geostratégiai döntés, és éppen ezért van értelme.

Felvett-e Mészáros Lőrinc állami támogatást, mielőtt kirúgott 850 embert?

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője arról kérdezte Orbánt, felvett-e Mészáros Lőrinc állami támogatást, mielőtt 850 embert kirúgott. „Miközben százezrek vannak az utcákon, önök az oligarcháikat tömik pénzzel” – mondta.

„Minden támogatás normatív, attól függetlenül, hogy hogyan hívják a támogatottat” – mondta Orbán, azt javasolva Szabónak, hogy konkrét kérdéssel az illetékes tárcához. A kormány annyi munkahelyet teremt, amennyi a koronavírus miatt megszűnt – mondta Orbán, nem árulva el, hogy felvett-e a barátja támogatást.

Orbán több tiszteletet kért az oktatásnak

A DK-s Bősz Anett bizonyos iskolák elgettósításáról és az oktatási rendszer egyenlőtlenségeiről beszélt, idézve Orbánt, aki régebben az iskolarendőrség bevezetését „tűzoltásnak” nevezte. Bősz azt kérdezte, hogyan kerülnek börtönökbe való eszközök az iskolákba.

„Óvnám magunkat az egy-két mondatos sommás véleményektől az oktatási rendszer kapcsán” – mondta Orbán. Szerinte ma a világ legfejlettebb gyárai működnek Magyarországon, ezekbe a magyar oktatási rendszerekből kikerült emberek dolgoznak, Magyarországon tanult mérnökök működtetik, úgyhogy Orbán „több tiszteletet” kért az oktatásnak.

Szerinte a legszegényebb, jellemzően cigány gyerekeket nem sikerült integrálni. Azt mondta, a „magukról megfeledkezett diákoktól” meg kell védeni a diákokat és a tanárokat, a felzárkózás a cigány és nem cigány gyerekek számára is két elemből áll: először tanulni, aztán dolgozni kell. Orbán szerint ezek a rendezettségnél kezdődnek, ezért kellenek az iskolarendőrök. (Index, HVG)