Újra sok a repülő a magyar égen

közlekedés
2020 június 29., 14:28

Jelentősen nőtt az elmúlt időszakban a Magyarország fölött átrepülő gépek száma – közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. az MTI-vel.

A mélypont óta először, június 26-án 800 járat biztonságos átrepülését segítették a cég irányítói, akik emellett ugyanezen a napon 111 fel- és leszállító gépet is kezeltek. Ezzel a magyar légtér bekerült Európa 10 legforgalmasabb régiója közé.

Az európai légi forgalom szervezéséért felelős Eurocontrol előrejelzése alapján a nyári főszezon utolsó hónapjában, augusztusban csak a tavalyi forgalom 40-45 százaléka fog közlekedni, de az eloszlás nem lesz egyenletes. Az előrejelzés szerint Magyarország térségének légi forgalma elérheti akár a tavalyi érték 50 százalékát is.

A mélypont április közepén volt, amikor 2000 gép tűnt el a magyar égboltról, az előző év azonos időszakához képest 91 százalékkal zuhant vissza a forgalom – írja az MTI.

Az Eurocontrol friss adatai szerint múlt pénteken 8657 járat közlekedett Európa légterében, az egyhetes gördülő átlag 75 százalékkal maradt el az egy évvel korábbihoz képest, március óta nem volt ilyen élénk a forgalom az Euroncontrol tagországok légterében.