Mocsai Lajost, a kéziedzőből lett professzort választották a Magyar Rektori Konferencia társelnökévé

TUDOMÁNY
2020 július 01., 13:23

Kedden tisztújítást tartott a felsőoktatási intézményvezetőkből álló Magyar Rektori Konferencia (MRK). Borhy Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát elnökké, Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát pedig társelnökké választották.

Mocsai Lajos a londoni olimpián a bronzéremért folyó Magyarország-Horvátország férfi kézilabdameccsen 2012. augusztus 12-én.
photo_camera Mocsai Lajos a londoni olimpián a bronzéremért folyó Magyarország-Horvátország férfi kézilabdameccsen 2012. augusztus 12-én. Fotó: Javier Soriano/AFP

Mocsait, az egykori kézilabdaedzőt 2015-ben nevezték ki rektorrá, miután úgy módosították a törvényt, hogy tudományos fokozat híján is betölthesse a posztot. Később aztán díszdoktorrá avatta a Debreceni Egyetem szenátusa, majd Áder János egyetemi tanárrá is kinevezte, amivel jogosulttá vált a professzori cím használatára. A korábbi szabályok szerint Mocsainak 65 évesen le kellett volna mondania rektori címéről, de egy újabb törvénymódosításban ezt is eltörölték.

Mocsai Lajos beszédet mond az egyetem új központi épületének átadásával egybekötött tanévnyitó ünnepségen a Testnevelési Egyetem XII. kerületi Alkotás utcai K épületében 2018. szeptember 18-án.
photo_camera Mocsai Lajos 2018-ban, rektorként Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát újból alelnökké választották, a köztestület másik alelnöke Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora lett.