Mocsai Lajost, a kéziedzőből lett professzort választották a Magyar Rektori Konferencia társelnökévé

TUDOMÁNY
2020 július 1., 13:23

Kedden tisztújítást tartott a felsőoktatási intézményvezetőkből álló Magyar Rektori Konferencia (MRK). Borhy Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát elnökké, Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát pedig társelnökké választották.

photo_camera Mocsai Lajos a londoni olimpián a bronzéremért folyó Magyarország-Horvátország férfi kézilabdameccsen 2012. augusztus 12-én. Fotó: Javier Soriano/AFP

Mocsait, az egykori kézilabdaedzőt 2015-ben nevezték ki rektorrá, miután úgy módosították a törvényt, hogy tudományos fokozat híján is betölthesse a posztot. Később aztán díszdoktorrá avatta a Debreceni Egyetem szenátusa, majd Áder János egyetemi tanárrá is kinevezte, amivel jogosulttá vált a professzori cím használatára. A korábbi szabályok szerint Mocsainak 65 évesen le kellett volna mondania rektori címéről, de egy újabb törvénymódosításban ezt is eltörölték.

photo_camera Mocsai Lajos 2018-ban, rektorként Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát újból alelnökké választották, a köztestület másik alelnöke Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora lett.