Egy soha véget nem érő sztori: fiatal tanárok szeretnének találkozni egy fél órára a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral, de erre most már 4 és fél hónap is kevés volt

POLITIKA
2020 július 02., 15:23

Újabb, bár nem váratlan fejezete íródott a naiv fiatal tanárok és Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár el sem kezdődött kapcsolatának.

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának az a merész gondolata támadt, hogy személyes találkozót kezdeményez a decemberben - egy törvénymódosításnak köszönhetően - kinevezett Rácz Zsófiával. A téma a pedagógushiány és túlterheltség, az iskolai agresszió és a lakhatási helyzet lett volna, fél, maximum egy órában.

A hosszas egyeztetések eredménye egy március 16-i időpont lett. Ez személyes találkozó lett volna, de a 15 órára megbeszélt találkozót aznap 11:46-kor mondták le a minisztériumból a veszélyhelyzet miatt.

A digitális átállás miatt behavazott pedagógusok nem adták fel, kaptak is új időpontot, április 21-e kora délutánra, ez már online lett volna, Zoomon. 13 órakor kezdtek volna, 12:13-kor mondta le a minisztérium, újabb türelmet kérve. Az ok: hivatali programváltozás.

Új időpontot viszont már nem kaptak.

Június 16-án mindezt megírták Facebookra:

link Forrás

Miután megjelent a poszt, az Emmi közölte, hogy „jelenleg zajlik a találkozó új időpontjának egyeztetése." Történt mindez június 19-én.

Ungár Péter LMP-s képviselő írásban kérdezte meg az Emmit:

1.) Milyen egyéb közfeladatot látott el helyettes államtitkár asszony ilyen vehemenciával, hogy nem tudott erre a találkozóra sort keríteni?

2.) Mikor tud helyettes államtitkár asszony találkozni a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozatának tagjaival?

A válasz mostanra készült el.

Igen, azt írták, hogy

„jelenleg zajlik a találkozó új időpontjának egyeztetése."

Rácz Zsófiával az Index is próbált interjút készíteni decemberi kinevezése óta, de a megkeresésekre nem reagáltak, a politikus eseményeit titkolják a nyilvánosság elől, amikor mégis sikerült elcsípni, akkor személyesen sem kaptak választ tőle.

Aztán Rácz, hogy rácáfoljon azokra a kritikákra, hogy kerüli az újságírókat, adott egy interjút. Mondjuk nem kockáztatott sokat, a Magyar Nemzet volt a kiválasztott. A kormánylapnak Rácz azt mondta, hogy nem menekül az újságírók elől.

"Azt az elvet próbálom követni, hogy akkor nyilatkozom, ha van miről. Közvetlenül a kinevezésem után csak azért, hogy beszéljek, nem éreztem szükségét annak, hogy interjút adjak, hiába kerestek meg nagyon sok helyről. Gyorsan kiderült, hogy a tőlem interjút kérő médiumok nem a szakmai múltamra, a terveimre kíváncsiak, hanem abban az időszakban egy jól kommunikálható politikai termék voltam a szemükben, igyekeztek engem felhasználva is alátámasztani egy általuk kitalált történetet"

- jelentette ki. És hozzátette még azt is, hogy

"ebben a játékban nem vettem részt, és a jövőben sem fogok. Az én feladatom, hogy a fiatalokkal beszélgessek, az ő hangjukat hallassam, ehhez pedig, ahogy mindenki láthatja, minden olyan platformot kihasználok, ahol el tudom őket érni."