A kerékpáros szövetség a tömeges bukásról: „...felelősségi kérdésekben sem szakmailag, sem etikailag nem lenne helyes állást foglalni”

baleset
2020 július 13., 16:20

Vasárnap hatalmas tömegbukás történt az 1. Gella Kupán, rögtön a rajt után az első körben a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, egy versenyző videót is készített a bukásáról.

link Forrás

A magyar szövetség az esti közleményében azt írta, szerencsére a „súlyos, tömeges bukás nem torkollott tragédiába”. A közleményben az áll:

„Az eset kapcsán a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) a klubok és a szakmai tagszervezetek bevonásával megvizsgálja, hogy milyen plusz elvárásokat lehet megfogalmazni és foganatosítani a versenyszervezőkkel szemben, amelyek csökkenthetik a hasonló balesetek előfordulásának kockázatát. A vizsgálat következtetéseit beépítjük a versenyszervezési feltételekbe, annak lezárultáig azonban felelősségi kérdésekben sem szakmailag, sem etikailag nem lenne helyes állást foglalni.”

Az MKSZ a 19 sérültnek – akik között amatőr kerékpárosok és profi versenyzők is vannak – kitartást és mihamarabbi felépülést kívánt, és köszönetet mondott az Országos Mentőszolgálatnak és azoknak a „hétköznapi hősöknek, akik a saját sérüléseikkel nem törődve társaiknak és a mentősöknek segítettek a bajban”. „A kerékpáros társadalom ismét megmutatta, hogy éppen annyira összetartó a nehézségekben is, mint a sikerekben” – áll a közleményben.