A bérgyilkosságok szervezésével vádolt orosz kormányzó azt mondta, a lemondását követelték tőle

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szergej Furgal, a távol-keleti Habarovszki terület gyilkosságok megszervezésével megvádolt kormányzója azt állította, hogy a lemondását követelték tőle – mondta az Intrefax hírügynökségnek Jeva Merkacsova, a Társadalmi Megfigyelő Bizottság (ONK) nevű szervezet tagja, miután több társával együtt felkereste a politikust a moszkvai Lefortovo börtönben. Merkacsova nem pontosította, hogy ki és hol gyakorolt nyomást a kormányzóra.

„A találkozó alatt a bizottság egyik tagja megkérdezte tőle, hogy nem gyakoroltak-e rá nyomást a lemondásáért, amire Furgalnak sikerült elmondania, hogy a börtönben nem gyakoroltak rá nyomást, ezt máshol tették vele” – mondta.

Merkacsova beszámolója szerint Furgal nem jut hozzá a friss lapokhoz, nem kap leveleket, és csak egy tudományos ismeretterjesztő rádióadót hallgathat.

Szergej Furgal pénteken egy moszkvai bíróságon.Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

A politikust múlt csütörtökön Habarovszkban fogták el, és Moszkvába vitték. Azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben megszervezte két üzletember, Jevgenyij Zorja és Oleg Bulatov meggyilkolását, továbbá egy harmadik vállalkozó, Alekszandr Szmolszkij ellen is előkészített egy sikertelen merényletet. az ügyével kapcsolatban korábban már egy banda négy tagját letartóztatták.

Furgal ártatlannak vallotta magát. Az 50 éves, ideggyógyász végzettségű, a regionális és a szövetségi parlamentben is megfordult üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok közel 70 százalékával választották meg kormányzónak a nacionalista-jobboldali Liberális Demokrata Párt színeiben. A meglepetésszerű győzelmét annak köszönhette, hogy Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása után a kormány váratlanul bejelentette a nyugdíjkorhatár emelését. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben.

Habarovszkban Furgal letartóztatása ellen ma már a hetedik egymás utáni este tüntettek, a legnagyobb tüntetést szombat este tartották, a rendőrség 10-12 ezer fősre becsülte. De a kormányzó pártjának vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij – aki korábban kilátásba helyezte, hogy a liberális demokrata párti frakció visszaadja a parlamenti mandátumát – nem biztosította a támogatásáról a megmozdulásokat, a város polgármestere pedig a Covid-19 elterjedése miatt aggódott. (MTI)